Vijeće ministara BiH čvrsto opredijeljeno za EU i NATO

Vijeće ministara BiH ostaje čvrsto opredijeljeno za EU i NATO put Bosne i Hercegovine, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom susreta u Sofiji sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, javlja Anadolu Agency (AA).

Istaknuto je da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Bugarske dobri i da nema otvorenih pitanja. Zaključeno je da postoji obostrani interes za produbljivanje saradnje posebno na području ekonomije.

Zvizdić je pozdravio novu dinamiku u bilateralnim odnosima dvije zemlje koja se ogleda u sve češćim susretima zvaničnika dvije države na najvišem nivou. Informisao je predsjednika Bugarske Radeva о aktuelnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH, kao i vanjsko-političkim prioritetima Bosne i Hercegovine.

Dodao je da Vijeće ministara BiH aktivno podržava sve regionalne inicijative i procese koji doprinose izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu i ubrzavaju euroatlantske integracije regije.

Radev je rekao da je Bugarska prva država koja je priznala Bosnu i Hercegovinu i od tada nastavlja da podržava BiH.

Čestitao je Zvizdiću na predaji odgovora na Upitnik EK i izrazio nadu da će za vrijeme trajanja bugarskog predsjedavanja EU Bosna i Hercegovina dobiti odgovor. On je pozdravio je rad Vijeća ministra BiH na reformama te pohvalio rast turizma u Bosni i Hercegovini, industrijsku granu koju treba podsticati.

Zvizdić se zahvalio na bugarskom priznanju Bosne i Hercegovine i rekao da Bugarska opet, 26 godina poslije, ima ključnu ulogu za BiH.

Razgovarano je o modalitetima uvođenja direktne avio linije Sarajevo – Sofija, pokretanju zajedničkih projekata i organizovanju poslovnih foruma kako bi se uvezali privrednici dvije zemlje.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se i sa predsjednicom Komiteta za vanjsku politiku Parlamenta Bugarske Dzhemom Grozdanovom.

(Izvor: AA)

Komentari