300 godina proizvodnje porcelana u Beču

Skoro 1.000 eksponata iz kolekcije Muzeja primijenjene umjetnosti (MAK) te iz domaćih i međunarodnih zbirki biće dio velike jubilarne izložbe “300 godina bečke porcelanske manufakture”.

Izložba priča priču o drugoj najstarijoj evropskoj porcelanskoj manufakturi koja je osnovana 1718. godine kada je car privilegiju proizvodnje porcelana dodijelio Claudiusu Innocentiusu Du Paquieru. Stil i ukus njihovih proizvoda predstavljali su estetsku mjeru i standard u 18. i 19. vijeku.

Od svog osnivanja muzej Mak čuva zaostavštinu bečke porcelanske manufakture koja je zatvorena 1864. godine. MAK posjeduje originalne crteže, grafike, modele od voska, probe boja i mnoge druge predmete koji prikazuju proces proizvodnje porcelanskih predmeta.

Porcelan je do početka 18. vijeka, kada biva otkrivena tajna proizvodnje porcelana u Evropi, važio kao skupocjeni luksuzni uvozni artikal iz Kine i Japana.

Iako je bečka porcelanska manufaktura zatvorena sredinom 19. vijeka, ona biva ponovo osnovana 1923. godine kao “Porzellanmanufaktur Augarten”. Proizvodnja se i dan danas nalazi u palati Augarten u Beču.

Izložba o 300 godine porcelana u Beču trajat će od 16. maja do 23. septembra uz prezentaciju servisa za ručavanje, skulptura, vaza, šolja, minijatura do porcelanskih slika velikog formata i drugih predmeta.

(Izvor: Inreformator.ba)

Komentari