Moguće uspostavljanje aviolinije iz Sarajeva za Peking

Unapređenje zračnog prometa između Bosne i Hercegovine i Kine sa mogućnošću uspostave avionske linije Sarajevo – Beograd – Peking, te nominacija Bosne i Hercegovine za domaćina ministarske konferencije 16+1 bile su teme susreta ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juske sa ambasadoricom Narodne Republike Kine Chen Bo, javlja Anadolu Agency (AA).

Nominaciju Bosne i Hercegovine za domaćina ministarske konferencije 16+1 inicirao je Jusko na posljednjem sastanku ove konferencije.

Jusko sa ambasadoricom Bo je usaglasio da će u narednomom periodu zajednički raditi na svim onim procedurama koje su neophodne za potpisivanje Sporazuma o unapređenju zračnog prometa između BiH i Kine.

Saglasni su da se sve aktivnosti koje su vezane za ovaj sporazum ne trebaju odugovlačiti, već ih što prije treba završiti i sporazum potpisati.

Kako je istakla ambasadorica Bo, Kina i dalje daje svoju podršku našoj zemlji da 2019. godine bude domaćin jednom od formata ministarskog sastanka 16+1.

Ambasadorica Bo je naglasila turistički potencijal BiH i istakla da je broj turista koji dolaze iz Kine kako bi posjetili BiH porastao za 130 do 140 posto. Ovaj broj će sigurno znatno porasti nakon stupanja na snagu Sporazuma o bezviznom režimu za kineske državljane.

(Izvor: AA/Foto: MKT)

Komentari