Sabor IZ pozvao na prestanak pritiska na pravosuđe

Sabor Islamske zajednice podržava rad pravosuđa BiH i procesuiranje svih ratnih zločina u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno, apelujemo na sve, a posebno političke zvaničnike, da poštuju presumpciju nevinosti i da prestanu s pritiscima na rad pravosuđa, navedeno je u izjavi Sabora usvojenoj na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom hapšenja komandanta Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca, Sabor Islamske zajednice u BiH je na sjednici održanoj u Sarajevu usvojio izjavu u kojoj su, između ostalog, izrazili zabrinutost zbog činjenice da iza ovog procesa stoje politički centri moći koji svoju ulogu i pritisak na pravosuđe ne skrivaju, već na tome pokušavaju politički profitirati.

“Ovo bi trebalo zabrinuti svakoga kome je cilj jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Neprihvatljivo je da političari na ovako grub način mogu utjecati na sudske procese”, navedeno je u izjavi.

Sabor osuđuje nasilne pokušaje mijenjanja karaktera rata i izjednačavanja žrtve i agresora.

“Peti korpus, na čelu sa generalom Dudakovićem, je iz stanja potpunog okruženja časno branio državu Bosnu i Hercegovinu i narod Bosanske Krajine. Uvjereni smo da će general Dudaković sa svojim saborcima u pravednom sudskom procesu potvrditi svoju nevinost, a da će Krajišnici kao i sve druge patriote ove zemlje pokazati dostojanstvo i istrajnost u borbi za Bosnu i Hercegovinu kao što su to činili i tokom agresije”, istakli su u izjavi.

Sabor IZ u BiH izražava visoko poštovanje za patriotizam, hrabrost i odlučnost pripadnika Petog korpusa Armije BiH u odbrani od agresije i cijeni doprinos koji su dali u očuvanju suvereniteta, integriteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

(Izvor: AA)

Komentari