Završena posjeta ambasadora pomirenja gradovima u BiH

Ambasadori pomirenja, učesnici USAID-ovog projekta “re:Generacija”, čiji je cilj da osnaži mlade u procesu zagovaranja pomirenja u svojim sredinama i omogući im pristup znanju i vještinama potrebnim za kreiranje ljepše i vedrije zajedničke budućnosti, jučer su u Sarajevu zaključili posjete gradovima u Bosni i Hercegovini, čime su završili prvi dio projekta.

Posjetu Sarajevu mladi aktivisti su iskoristili za sastanak s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack i direktorom Misije USAID-a u BiH Peterom Duffyem, kada su im prezentirali dosadašnje aktivnosti i razgovarali o rezultatima i iskustvima stečenim tokom rada na projektu.

Zadatak ambasadora pomirenja u prethodnih nekoliko mjeseci bio je da kroz razmjenu iskustava, diskusije, panele te različite društveno-odgovorne aktivacije probude aktivizam i entuzijazam, naročito kod mlađih generacija i ukažu na važnost poštivanja, pomirenja i suživota među svim građanima u BiH.

Koliko su u tome uspjeli pokazat će dokumentarni film u režiji Emira Kapetanovića, čija se premijera očekuje u jesen. Film će, između ostalog, pokazati da u BiH ima bar 200 primjera koji dokazuju da građani, uprkos svim podjelama, zajedno rade na boljoj BiH.

Osim aktivnosti ambasadora, zadatke u okviru projekta imali su i ostali učesnici podijeljeni u lokalne timove, koji su u svojim sredinama pokrenuli zanimljive inicijative u cilju povezivanja i motiviranja mladih na zajedništvo i suživot, saopćili su organizatori.

(Izvor: Fena)

Komentari