Poslanici NSRS-a danas o povećanju dugoročnog zaduženja

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi danas da razmatraju izmjene Odluke o dugoročnom zaduživanju tog bh.entiteta za ovu godinu, koje bi sa 477 miliona bilo povećano na iznos do 540.126.000 KM.

Iz Vlade su naveli da planiraju i emisiju obveznica tog bh. entiteta na međunarodno finansijsko tržište u iznosu od oko 200.000.000 eura, čije izvršenje je planirano polovinom ove godine.

U izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2018., kao razlog za povećanje maksimalnog iznosa tog vida zaduživanja navodi se „opredjeljenje Vlade RS-a za smanjenje nivoa kratkoročnog zaduživanja“.

Stanje ukupnog duga RS-a na kraju februara ove godine, po preliminarnim podacima entitetskog Ministarstva finansija, iznosi pet milijardi i 396,7 miliona KM.

U parlamentu je tokom rada jučer završena rasprava o Prijedlogu rebalansa entitetskog budžeta za ovu godinu, u iznosu od tri milijarde i 424 miliona KM.

Ministar finansija Zoran Tegeltija je naveo da je predloženi rebalans veći za 87 miliona KM od usvojenog budžetskog okvira za 2018. i pretežno će biti usmjeren na investicije, dok iz opozicije smatraju da je to „predizborna priča“.

Razmotrene su i izmjene Izbornog zakona RS-a po hitnom postupku, radi usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik kojima su te lokalne zajednice stekle status grada.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojima je predviđeno da rok za zaključivanje ugovora o otkupu stanova bude pomjeren sa 30. juna ove na 30. jun 2020. godine.

(Izvor: Fena)

Komentari