Građani Srebrenice zaslužuju ekonomski razvoj i stabilnost

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Maureen Cormack je tokom današnje posjete rekla kako stanovnici Srebrenice zaslužuju ekonomski razvoj i stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Cormack je posjetila Memorijalni centar u Potočarima gdje je položila cvijeće, odala počast žrtvama genocida i razgovarala s majkama Srebrenice.

Nakon toga, ambasadorica se sastala s načelnikom i zamjenikom načelnika opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem i Nerminom Alivukovićem, a razgovarali su o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji.

“Drago mi je da sam u Srebrenici danas. Tu sam zbog niza sastanaka. Počela sam dan tako što sam se sastala s majkama Srebrenice u Potočarima, a kasnije sa načelnikom i zamjenikom, te s predsjednikom Skupštine. Razgovarali smo o nizu pitanja, o ekonomskom razvoju, političkim pitanjima, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Takođe smo razgovarali o planovima za obilježavanje 11. jula”, rekla je ambasadorica SAD-a.

Potvrdila je da će i ove godine biti u Srebrenici 11. jula i učestvovati u Maršu mira.

“Zadovoljstvo mi je da smo mogli pružiti podršku u deminiranju trase Marša mira. Građani Srebrenice zaslužuju ekonomski razvoj i stabilnost, nadam se da će sve političke stranke da se slože i rade u interesu građana”, rekla je Cormack.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić istakao je zadovoljstvo današnjom posjetom američke ambasadorice u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo predstavili ono što smo uradili. Tražio sam podršku Srebrenici bar još dvije godine kroz razne projekte. Ako realizujemo sve ono što smo planirali, onda više i nećemo imati potrebe za neku ogromnu podršku nego ćemo sami moći funkcionisati na osnovu svojih resursa. Nama je bitna podrška u onome što radimo, da je to dobar put i da Srebrenica ima budućnost. Ovo je iskorak da imamo podršku i da nismo imali primjedbi na dosadašnji rad”, rekao je Grujičić.

Zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Nermin Alivuković je nakon sastanka rekao da je s američkom ambasadoricom razgovarao o pripremama za obilježavanje 11. jula.

“Kao predsjednik Organizacionog odbora informisao sam ambasadoricu o dosadašnjim aktivnostima. Informisao sam je i o prošlogodišnjem obilježavanju 11. jula kada smo došli u situaciju da na čelu Organizacionog odbora nije bio po prvi put načelnik Srebrenice. Kada je u pitanju ovogodišnje obilježavanje svi su saglasni da treba uraditi sve što je potrebno da sve prođe kako treba”, rekao je Alivuković.

Dodao je da su se složili da izjavama o obilježavanju 11. i 12. jula situaciju trebaju dovesti na zadovoljavajući nivo kako ne bi proizveli tenzije.

“Svakako da ćemo osujetiti sve one koji pokušaju ugroziti dosadašnji izgrađeni suživot na području Srebrenice i bezbjedosnu situaciju”, rekao je Alivuković.

U okviru posjete američka ambasadorica se sastala i s predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica Alijom Tabakovićem i predstavnicima OSCE-a u Srebrenici.

(Izvor: AA)

Komentari