U Crnoj Gori zabranjen uvoz svinjetine iz više zemalja

Crna Gora je zabranila uvoz svinjskog mesa iz zemalja Evrope u kojima se pojavila bolest afričke kuge svinja. Tu mjeru Uprava za bezbjednost hrane je donijela u cilju sprječavanja širenja bolesti, nakon što je u Srbiji uništena tona hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani unijeli iz Mađarske, javlja Anadolu Agency (AA).

Zabrana uvoza navedenih proizvoda odnosi se na pošiljke porijeklom iz Mađarske, Litvanije, Letonije, Poljske, Rusije, Ukrajine, Češke, Italije i drugih država u kojima, prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja, postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena ili se potvrdi bolest afričke kuge svinja.

Iz Uprave za bezbjednost hrane je saopšteno da u skladu sa Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja, zabrana uvoza i tranzita se odnosi na žive domaće i divlje svinje, zatim sjemena, embriona i oplođenih jajnih ćelija porijeklom od domaćih i divljih svinja, te svježeg i zamrznutog mesa istog porijekla.

Bolest afrička kuga registrovana je kod mađarskih svinja. Riječ je o zaraznom oboljenju kod domaćih i divljih svinja koje je teško kontrolisati, ali koje nije opasno za ljude i druge životinje. U Crnoj Gori nije registrovana bolest afričke kuge svinja, niti je ikada bila registrovana.

(Izvor: AA)

Komentari