EU donira 40 miliona eura pomoći arakanskim muslimanima

Evropska unija (EU) muslimanima iz Arakana (Rohingya muslimani) donirat će 40 miliona eura humanitarne pomoći, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska komisija je objavila paket pomoći od 40 miliona eura koji će biti utrošen za civile iz Arakana koji se nalaze u teškoj situaciji.

Christos Stylianides, evropski komesar za humanitarnu pomoć, saopćio je kako je arakanska kriza u kojoj nekoliko stotina hiljada ljudi treba humanitarnu pomoć, u posljednjih nekoliko mjeseci dosegla neviđene razmjere.

Od 25. augusta 2017.  godine oko 750.000 Rohingya, većinom djece i žena, izbjeglo je u Bangladeš nakon što su mijanmarske snage počele progon manjinske muslimanske zajednice, navodi Amnesty International.

Najmanje 9.000 Rohingya od 25. augusta  do 24. septembra 2017. ubijeno je u državi Rakhine, u Mijanmaru, podaci su Ljekara bez granica (MSF).

U izvještaju objavljenom prošlog decembra globalna humanitarna grupa je navela kako je 71,7 posto odnosno 6.700 Rohingya stradalo usljed posljedica nasilja. Među njima je i 730 djece mlađe od pet godina.

Turska od početka pruža pomoć Rohingya izbjeglicama, a predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan o ovom pitanju je govorio i u UN-u.

Rohingye, koje UN naziva najugroženijom nacionalnom manjinom na svijetu, suočene su s povećanim strahom od napada budući da su desetine ubijene u nasilnim događajima 2012. godine.

UN je dokumentovao brojna silovanja, ubijanja (uključujući i bebe i mlađu djecu), brutalna premlaćivanja  i nestanke koje su počinili pripadnici snaga sigurnosti. U izvještaju, istražitelji UN-a su istakli kako se ovakva kršenja mogu smatrati zločinima protiv čovječnosti.

(Izvor: AA/Foto: Reuters)

Komentari