Proizvodnja i prerada šipka najbolja poslovna ideja

Poslovna ideja Duške Šurlan iz Novog Grada “Naše teglice” vezana za proizvodnju i preradu šipka jučer je u Banjaluci izabrana za najbolju poslovnu ideju u okciru Accelerator programa koji sufinansira Evropska unija, javlja Anadolu Agency (AA).

Marica Berić, rukovodilac odjeljenja za strateško planiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja je provodila ovaj program objasnila je da je ova ideja ngrađena s 3.000 KM.

“U pitanju je intenzivan program podrške početnicima u poslovanju zasnovanom na znanju, inovacijama, novim tehnologijama, što podrazumijeva programe obuke, savjetodavnu podršku, korištenje besplatnog prostora za rad, administrativnu i tehničku podršku za korištenje različitih programa finansiranja, promociju, međunarodno povezivanje i predstavljanje pred potencijalnim investitorima”, kazala je Marica Berić.

Na javni poziv koji je raspisala Agencija stiglo 30 prijava, a 16 ih je dobilo prilku da učestvuje u programu.

“U pitanju su ideje iz cijele RS i iz različitih sektora kao što su turizam, IT, tekstil, prehrambena industrija, poljoprivreda, različite usluge”, rekla je Berić.

Duška Šurlan u obraćanju novinarima nakon rpoglašenja naboljih koji su učestvovali u programu Accelerator istakla je da će nagradu uložiti u opremu za preradu plodova šipka.

“Imam dve plantaže šipka, želja mi je bila da se sama zaposlim i da radim, da sav šipak koji uberem na plantažama, prerađujem odnosno da pravim džem od šipka, sušeni šipak, a mogućnost prerade je velika”, kazala je ona.

Osim nje na planatažama radi njena majka i djeca, a želja joj je da zaposli i druge radnike. Ponosna je što njena kćerka želi da unaprijedi ovaj posao i nastavi da radi.

Osim nagrade za najbolju poslovnu ideju jučer su tri internet platforme nagrađene predinkubacijom i inkubacijom u Inovacionom centru Banjaluka. U pitanju je informativno stomatološi portal “Dental 4U”, agencija za odnose s javnošću “Vokativ” i platforma koja promoviše adrenalinski turizam “Explore Banjaluka”.

(Izvor: AA)

Komentari