Italija i Grčka preuzele čuvanje crnogorskog vazdušnog prostora

Borbeni avioni vazduhoplovnih snaga Italije i Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, od danas štite crnogorski vazdušni prostor. Povodom početka zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, na dan prve godišnjice članstva države u NATO-u, organizovana je pokazna vježba prizemljenja “letjelice-uljeza”, javlja Anadolu Agency (AA).

Crna Gora se NATO savezu pridružila u junu prošle godine, a s obzirom da nema borbene avione, saveznice će joj pomoći da obezbijedi vazdušni prostor.

Ulogu “letjelice-uljeza“ koja je danas presretnuta imao je avion Vlade Crne Gore i u njemu je bio ministar odbrane Predrag Bošković i predstavnik NATO-a. Pokazna vježba je uspješno završena.

Nakon pokazne vježbe, Bošković je kazao da su od danas crnogorsko nebo i more zaštićeni.

“Ono što smo danas vidjeli samo je jedan mali dio benefita koje Crna Gora crpi iz članstva u NATO. Ono što je najvažnije jeste da je ovo pokazatelj da ispravnost odluka i politika koje smo donijeli, daje nam za pravo da kažemo da smo danas sigurniji, bezbjedniji i da su naše granice, nebo ili more zaštićeni od nenamjernih ili namjernih zloupotreba tog prostora“, kazao je Bošković.

On se zahvalio Italiji i Grčkoj, koje u okviru “air policinga“ štite crnogorski vazdušni prostor.

Brigadni general NATO-a Roberto Di Marko kazao je da NATO misija znači zaštitu vazdušnog prostora 24 sata dnevno. To je, kako je naveo, primjer kolektivne odbrane koja je u srcu NATO osnivačkog ugovora.

“Princip NATO misije zaštite vazdušnog prostora se primjenjuje na sve nove članice i mi danas obilježavamo zvaničan početak jedne ovakve misije u Crnoj Gori. Jedan za sve, svi za jednog, Crna Gora, kao i 28 saveznika prije, iskusiće danas šta to znači. Skupina zajedničkih vrijednosti, posvećenost zajedničkoj bezbjednosti i odluka zajedničkom odvraćanju“, kazao je Di Marko.

Saradnja saveznika u zaštiti vazdušnih prostora članica Alijanse bez sopstvenih kapaciteta za zaštitu, koja je počela 1961. godine, uključuje zaštitu vazdušnih prostora Islanda i Luksemburga, od 2004. godine Estonije, Letonije i Litvanije, u čemu su do sada učestvovala vazduhoplovstva 14 država saveznica, i Slovenije, čiji vazdušni prostor štite letilice Italije i Mađarske.

Od 2009. avioni Italije i Grčke štite vazdušni prostor Albanije, a od danas štite i vazdušni prostor Crne Gore.

(Izvor: AA)

Komentari