Ambasador Heidari: Unaprijediti privrednu vezu između Irana i BiH

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar privrede Muharem Šabić primili su danas u zvaničnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Mahmouda Heidarija, koji je istakao da će podržati svaki vid privredne, turističke i kulturne suradnje.

– Godinama već organiziramo niz kulturnih programa, među kojima su i ‘Dani iranskog filma’. Na području ovog kantona je i Perzijsko-bosanski koledž, kao i naučnoistraživački institut ‘Ibn Sina’ – rekao je ambasador Heidari.

Informirao je premijera Zolja da je guverner iranske provincije Markazi zainteresiran da sredinom jula dođe u dvodnevnu posjetu Kantonu Sarajevo i obiđe privredne subjekte, jer je njihovoj državi u interesu da potakne unapređenje privrednih veza između dvije države.

– Iran je u svijetu poznat po proizvodnji energije, naprednoj i dobroj organizaciji poljoprivrede, ali i petrohemije. Više od deset miliona Iranaca putuje po svijetu, bilo bi mi drago kad bi i BiH postala njihova obavezna i omiljena destinacija – naglasio je ambasador Heidari.

Premijer Zolj je iskazao zadovoljstvo zbog najavljenog dolaska iranske delegacije u Kanton Sarajevo jer smatra da je važno učiniti sve da bi se ojačale, prije svega privredne i turističke, ali i kulturne veze.

– Produbljivanjem komunikacije među narodima razbijaju se predrasude. Kultura u tome ima značajnu ulogu. Zato i jeste važno da se, raznim manifestacijama, narod Irana i njihovi običaji predstave našim građanima – naglasio je Zolj.

Ministar privrede Šabić rekao je da je Kanton Sarajevo ‘lokomotiva privrede Bosne i Hercegovine’, te da trenutno IT sektor, turizam i drvnometalska industrija najviše utječu na cjelokupni privredni razvoj Kantona, ali i države BiH.

– Naša privreda je bazirana na djelovanju velikog broja malih i srednjih preduzeća čijem radu i mi kontinuirano dajemo podršku. Zbog toga su upravo oni šansa da, zajedno s vašim privrednicima, izađemo na svjetsko tržište – predložio je ministar Šabić jedan od metoda buduće suradnje, saopćila je Press služba KS.

(Izvor: Fena/Foto: Press služba KS)

Komentari