Moramo sačuvati transatlantske odnose radi sigurnosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako unutar Alijanse postoji konsenzus o potrebi spremnosti jedinica NATO-a za moguće intervencije kako bi bili uspješniji kada je riječ o novim izazovima u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na konferenciji za medije nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, Stoltenberg je istakao da odnosi s Rusijom nisu bez problema, napominjući da je ipak potrebno nastaviti dijalog s Moskvom u cilju povećanja transparentnosti i minimiziranja mogućih rizika.

Naglasio je kako će uskoro biti donesena odluka po pitanju borbe protiv terorizma s ciljem uspostave veće stabilnosti u svijetu.

“Pripremit ćemo novu misiju za obuku kako bi Iračani mogli uspostaviti stabilnost u zemlji i kako se ISIS ponovo ne bi vratio na to područje. Naš doprinos u toj zemlji je značajan kada je u pitanju borba protiv globalnog terorizma”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je i kako će NATO finansirati snage sigurnosti Afganistana sve do 2024. godine u cilju uspostave mira u toj zemlji kao i konsenzusa između različitih grupa.

Istakao je da među zemljama članicama NATO-a postoje razmimoilaženja oko određenih pitanja kao što su trgovina i klimatske promjene.

“Uprkos različitim stavovima koje imamo, moramo sačuvati naše transatlantske odnose i dalje ih produbljivati. To je važno zbog naše sigurnosti”, kazao je Stoltenberg.

(Izvor: AA)

Komentari