EU se sprema da migrante sakuplja u centrima izvan granica Unije

Lideri Europske unije (EU) će na samitu, koji će se naredne sedmice održati u Briselu, podržati prijedlog da se migranti skupljaju u centrima koji će biti izvan granica Unije, javlja Anadolu Agency (AA).

U medije je prije samog samita procurio nacrt zajedničke deklaracije EU-a u kojem se navodi da migranti trebaju biti zadržani u centrima izvan zemalja članica.

“Izražava se podrška da migranti koji budu spašeni u morima u saradnji s Europskim vijećem, UNHCR-om i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) budu skupljeni u regionalnim evakuacijskim centrima”, navodi se u nacrtu deklaracije.

Napominje se da će u ovim centrima mnogo brže i lakše biti otkrivena razlika između ekonomskih migranata i tražitelje azila kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Dodaje se kako bi ovakvom praksom migranti bili spriječeni da se zapute na opasna putovanja preko mora.

Samit, kojem će prisustvovati predsjednici i premijeri zemalja članica EU-a, bit će održan 28. i 29. juna u Briselu.

Austrijski premijer Sebastian Kurz izjavio je u subotu da, u slučaju da ilegalne migrante ne bude moguće vratiti izvan granica Europske unije, potrebno je da se oni sakupe u sigurnosnim centrima koji će biti izvan Europe.

Kurz je govorio za austrijski list “Die Presese”, a tom prilikom je odgovarao pitanja u vezi sa izbjegličkom krizom koja je ponovo tema rasprava unutar Unije.

Obzirom da njegova zemlja u julu ove godine predsjedava EU-om, Kurz je istakao kako će jedan od glavnih prioriteta Austrije u ovom periodu biti problem ilegalnih migracija.

(Izvor: AA/Foto: Reuters)

Komentari