Veliki broj sezonskih radnika iz Srbije na poslovima u Crnoj Gori

Slaba motivacija, nedovoljno plaćeni poslovi, kao i sivo tržište, neki su od razloga zašto crnogorska radna snaga odbija sezonske poslove na primorju Crne Gore tokom ljetnjih mjeseci. Upravo zato, najviše sezonskih radnika dolazi iz Srbije, poručeno je danas nakon sastanka direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Srbije Sulje Mustafića i Zorana Martinovića, javlja Anadolu Agency (AA).

U Podgorici je danas održan sastanak rukovodstava dva zavoda, na kojem se razgovaralo o saradnji, posebno u mjesecima tokom ljeta.

Suljo Mustafić, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kazao je da su crnogorski i srbijanski zavodi i službe upućene jedni na druge i da ostvaruju saradnju, prvenstveno zbog velikog broja radnika koji sezonski dolaze u Crnu Goru.

Mustafić je, komentarišući veliki broj radnika koji dolaze u Crnu Goru iz regije, kazao da je za to više faktora.

„To su slaba motivisanost, naš mentalitet je takav kakav jeste, ali i uslovi koje nude poslodavci nisu baš toliko primamljivi za domaću radnu snagu. Imamo situaciju da i sivo tržište dominira u ovoj oblsti. Iz država regije dolaze ljudi kroz regularne kanale i provode vrijeme ovdje, sa više članova porodice i ovdje budu i malo rade i ljetuju. Jedan dio je pokriven legalnim kanalom, a drugi dio je domen sivog tržišta. Poslodavac na taj način dobije jeftinu radnu snagu koja nije plaćena kako bi trebala, a u isto vrijeme dobija još nekoliko radnika za koje državi ne plaća nikakve doprinose. Tu je problem i rada drugih službi koje ovo treba da sve isprate“, kazao je Mustafić.

On je saopštio da je ove godine kvota za radnu snagu koja dolazi sa strane 18.135 lica.

„Do današnjeg dana je preko devet hiljada lica već u Crnoj Gori“, istakao je Mustafić.

Podsjetio je da je u Crnoj Gori na evidenciji nezaposlenosti na današnji dan 43.032 lica, odnosno 18,55 odsto.

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, kazao je da je u Srbiji izuzetno povećana potražnja za radnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva.

„Ali, očigledno je za mnoge crnogorsko primorje atraktivnije. To vidimo po broju izdatih boravišnih dozvola, najveći broj lica iz Srbije dolazi ovdje. U Srbiji je nezaposlenost na istorijskom minimumu, ispod 600 hiljada ljudi, odnosno za prvi kvartal je 14, 8 odsto“, kazao je Martinović.

On je poručio da veliki broj lica koja iz Srbije dolaze da rade sezonske poslove u Crnoj Gori ne idu preko službi za zapošljavanje Srbije, već samostalno ili preko privatnih agencija.

(Izvor: AA)

Komentari