Najavljeno skoro zatvaranje kolektivnih centara u Trebinju

U Trebinju počinje izgradnja zgrade za 40 stanova čime će se konačno zatvoriti kolektivni centri za izbjeglice u okviru realizacije projekta CEB2 za zatvaranje kolektivnih centara u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac prilikom svečanosti je kazala kako se radi o iznimno značajnom projektu kojim će se najugroženijim ljudima iz kolektivnih centara omogućiti život dostojan čovjeka u 21 stoljeću.

”Bosna i Hercegovina se zadužila za 120 miliona kredita kod Razvojne banke Vijeća Europe, a cilj toga zaduživanja je zatvaranje 121 kolektivnog centra u BiH“, kazala je ministrica Borovac.

Iako ih ima, kako naglašava 156 ostatak su obaveze njihovog zatvaranja preuzela nadležna entitetska ministarstva.

„Nama je drago što će Trebinje dobiti jednu ovakvu zgradu u koju će se smjestiti najugroženije kategorije, jer to pokazuje koliko ova sredina vodi računa o toj kategoriji stanovnika kao i svi mi koji učestvujemo u realizaciji ovoga projekta“, kaže ministrica Borovac.

Osnovni cilj je kako ističe pored zatvaranja kolektivnih centara osigurati trajno zbrinjavanje stambenog pitanja ovih kategorija stanovnika.

„Oni će živjeti u stanovima koji će se održavati po europskom modelu socijalnog stanovanja i mogu da kažem da je Grad Trebinje stvorio sve zakonske uslove za takav ambijent i ovaj vid socijalnog stanovanja u Trebinju, tako da ova lica zbrinjavaju s jednom velikom izvjesnošću, s načinom da se financira i održi njihov ekonomski status“, pojasnila je ministrica Borovac.

Ističe da je Grad Trebinje imao veliko razumijevanje i izdvojio vlastita sredstva z a građevinske dozvole, infrastrukturu i lokaciju koju je dao za ovu zgradu što još jednom potvrđuje da će se kao i svi stanovnici Grada Trebinja uključiti aktivno u kompletan život i imat će život dostojan čovjeka 21 stoljeća.

Kroz rješavanje kolektivnih centara u BiH kako ističe izgradit će se 82 zgrade u 45 općina, a kroz regionalni program će se izgraditi još oko 70 zgrada tako da će praktično Bosna i Hercegovina biti jedno veliko gradilište koje itekako ima odraz na ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, jer će raditi domaće firme.

„Mi na ovaj način ispunjavamo obaveze koje je postavila Europska unije pred Bosnu i Hercegovinu na putu u Europsku uniju a to je smanjenje siromaštva i rješavanje onih zaostalih krupnih pitanja koja su posljedice iz prošlosti ida mi moramo na ovakav način kako radimo sebi utiremo put prema Europskoj uniji“, zaključila je ministrica Borovac.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice RS-a Davor Čordaš ističe kako se Vlada RS-a u Trebinju sudjeluje kroz dva projekta i da se zadužila sa 18,1 milijun eura, te podsjetio kako su to podržali svi poslanici u Narodnoj skupštini RS- a bez obzira na to iz koje stranke dolaze.

„Značajno je reći da su ovi projeketi ne samo socijalnog karaktera nego i razvojnog i mislim da tako treba sve više gledati“, kazao je Čordaš podsjetivši kako je procedura rješavanja ovog projekta bila izuzetno dugotrajna i iscrpna te prilagođena europskim stadima.

„U sklopu ovoga projekta rekonstruira se i Dom penzionera u Trebinju, radovi su uveliko u toku i prema obećanjima ljudi s terena ovaj projekt će biti završen do Nove godine”, rekao je predsjednik skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak zahvalivši se svima na podršci za provedbu projekta kojim će na tom području konačno i službeno biti zatvoreni svi kolektivni centri.

(Izvor: AA)

Komentari