TIKA svečano predala donaciju Udruzi slijepih Zagreb

U kompleksu stare Zagrepčanke, u prostorijama proizvodnih pogona Udruge slijepih Zagreb – Sfera Visia održana je svečana primopredaja donacije Turske razvojne agencije – TIKA-e Udruzi slijepih Zagreb za proizvodnju sapuna sa točkicama, javlja Anadolu Agency (AA). .

Turska razvojna agencija – TIKA donirala je Udruzi slijepih Zagreb infrastrukturnu opremu za proizvodnju tekućeg sapuna vrijednu 30.000 eura.

Donirana su dva velika kotla i mlin za proizvodnju tekućeg sapuna te pakirni stroj za vakumiranje gotovog sapuna sa točkicama. Kupljene su i radne površine: inox stolovi i stalaže i druga oprema potreba za pohranjivanje gotovih proizvoda. Sva oprema kupljena je doniranim novcem od TIKA-e, ali je je riječ o proizvodima domaćih hrvatskih poduzeća.

Nikola Arbanas, predstavnik Udruge slijepih Zagreb, izjavio je kako je sljedeći korak povezivanje zagrebačke Udruge slijepih sa sličnim krovnim udrugama u Turskoj sa ciljem razmjene iskustva o društvenom poduzetništu kao i o samom procesu proizvodnje sapuna sa točkicama.

Sapuni sa točkicama kojega proizvodi ova udruga već je postao prepoznatljiv suvenir Zagreba i Dubrovnika, čije se slike nalaze na pakiranju sapuna, a imena napisana na Brailleovu pismu na samim sapunima.

Mustafa Babür Hızlan, Veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj u svom je obraćanju poručio:

„Ovo nije samo razvojni projekt, ovo je puno više. Ovo je projekt socijalne odgovornosti.“

„Ono što je najvrjednije u ovom projektu je to što smo omogućili da slijepe i slabovidne osobe dobiju jednu novu tržišnu vrijednost, odnosno da nađu posao na tržištu rada i počnu raditi u prostoru Sfera Visia-e na projektu sapuna sa točkicama“, kazao je Haşim Koç, koordinator-ataše Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA.

Istaknuo je kako je moto agencije TIKA upravo dati ljudima i djeci osmijeh.

„Zahvaljujući donaciji TIKA-e koja djeluje pri veleposlanstvu Republike Turske u Hrvatskoj namjeravamo u ovom prostoru pokrenuti proizvodnju tekućeg sapuna i stvariti održivo društveno poduzetništvo i zaposliti nove slijepe i visoko slabovidne osobe“, kazao je ovom prigodom Goran Denis Tomašković iz Udruge slijepih Zagreb.

Predstavnici Udruge slijepih Zagreb ovom su prigodom uručili zahvalnice i poklone predstavniku TIKA-e Haşimu Koçu i veleposlaniku Mustafi Babüru Hızlanu te ih proveli prostorijama u kojima su postavljene donirane police i radne površine.

Na kraju svečanosti jedna od radnica demonstrirala je proces izlijevanja sapuna iz novodoniranog inox kotla sa grijačom u kalupe za oblikovanje sapuna sa točkicama.

Prostor pogona Udruge slijepih Zagreb – Sfera Visia uređen je uz pomoć Grada Zagreba i  Zavoda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. U pogonu je 2016. najprije pokrenuta proizvodnja krutih sapuna sa točkicama i zaposlena je prva osoba sa invaliditeom, a naredne godine osnovano je poduzeće Sfera Visia u kojem trenutno rade tri osobe. U perspektivi projekta socijalnog poduzetništva cilje je zaposliti nove slijepe i slabovidne osobe.

TIKA u Zagrebu djeluje dvije godine, a do sada je realizirala više vrijednih donacija diljem Hrvatske.

(Izvor: AA)

Komentari