SAD počele da primjenjuju carine na uvoz iz Kine

Vlada Sjedinjenih Američkih Država od danas je zvanično počela da primjenjuje carine od 25 posto na uvoz iz Kine vrijedan 34 milijarde dolara, što bi moglo označiti početak trgovinskog rata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bijela kuća najavila je u aprilu da planira šokirati Kinu sa carinama vrijednim 50 milijardi dolara, a u junu je dodala da bi one mogle uključivati i “industrijski značajne tehnologije“.

Nove carine dolaze u svjetlu “kineske krađe intelektualne svojine i i tehnologije, kao i drugih nelojalnih trgovinskih praksi“, navodi se u saopštenju Bijele kuće od 15. juna.

Kao odgovor očekuje se da će Peking u petak uvesti carine na robu iz Sjedinjenih Američkih Država, što bi moglo eskalirati u trgovinski rat između dvije najveće ekonomije na svijetu, što bi moglo imati efekte na mnoge regije u svijetu.

Kineski ministar trgovine Gao Feng u četvrtak je kazao da Kina neće “zadati prvi udarac“.

“Međutim, ako SAD usvoji mjere oporezivanja, Kina će biti primorana da se brani kako bi odbranila osnovne interese nacije i naroda“, rekao je Feng.

Uvođenje tarifa za ostale robe čija je vrijednost 16 milijardi dolara planirano je naknadno.

Nakon što je administracija Donalda Trumpa u martu najavila uvođenje poreza od 25 posto na uvoz čelika i deset posto aluminijuma, Kina je saopštila da će nametnuti porez od 15 do 25 posto na 128 američkih roba vrijednih oko tri milijarde dolara.

Poslije plana Washingtona da nametne 25 posto carine na 1.300 kineskih roba vrijednih 50 milijardi dolara, koji je objavljen u aprilu, Peking je odmah najavio da će uvesti carinu od 25 posto na 106 američkih roba vrijednih 50 milijardi dolara.

Trgovinski deficit SAD-a sa Kinom 2016. godine iznosio je 347 milijardi dolara.

(Izvor: AA/Foto: Ilustracija AA)

Komentari