Završna deklaracija Samita NATO-a: Povećan kapacitet Snaga brzog odgovora

 Prvog dana Samita NATO-a, koji se održava u Briselu, usvojena je završna deklaracija u kojoj je navedeno da Alijansa nastavlja pratiti prijetnju balističkih raketa iz Sirije, usmjerenu prema Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nastavljamo pratiti i razmatrati prijetnju balističkih raketa iz Sirije”, navodi se u deklaraciji te se podsjeća da Sirija posjeduje značajan arsenal raketa kratkog dometa koje mogu dosegnuti i pojedina područja i partnere NATO saveza.

“Sirija je u velikoj mjeri koristila takve rakete protiv svojih stanovnika. Izražavamo zabrinutost, nakon što je Turska u posljednje četiri godine tri puta bila meta raketa ispaljenih iz Sirije”, navodi se u završnoj deklaraciji.

NATO je također obećao da će Turskoj pružiti “mjere sigurnosti” s ciljem jačanja sigurnosti cijele Alijanse.

“Odgovarajuće mjere sigurnosti za Tursku, kako bi odgovorila na rastuće sigurnosne izazove s juga, pridonose i sigurnosti Saveza u cjelini, bit će u potpunosti provedene”, dodaje se u deklaraciji NATO-a.

Napominje se i kako je NATO proširio sposobnosti Snaga brzog odgovora (NATO Response Force).

“Povećali smo kapacitet NATO-ovih Snaga brzog odgovora, a zajedničke NATO snage vrlo visoke spremnosti (VJTF) spremne su djelovati u veoma kratkom vremenskom roku”, navodi se.

U novootvorenom sjedištu Sjevernoatlanskog saveza (NATO) u Briselu danas je počeo dvodnevni Samit lidera članica te organizacije.

Domaćin samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dočekao je lidere 29 članica, uključujući i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, američkog predsjednika Donalda Trumpa te šefice vlada Velike Britanije i Njemačke Theresu May i Angelu Merkel.

(Izvor: AA)

Komentari