Zvizdić: BiH u roku od samo 12 mjeseci dobila sedam projekata vrijednosti veće od milijardu KM

Bosna i Hercegovina u roku od samo 12 mjeseci dobila je sedam projekata vrijednosti veće od milijardu KM s grant sredstvima većim od 180 miliona KM, izjavio je u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je održao press konferenciju povodom samita i sastanaka održanih protekle sedmice u Sofiji, Londonu i Briselu.

Kazao je kako su samiti održani protekle sedmice bili uspješni i korisni za BiH i sa stanovništa ekonomije, u političkom smislu, ali i daljim aktivnostima na putu evropskih integracija, dobre regionalne saradnje i očuvanja stabilnosti i sigurnosti i u BiH i na području Zapadnog Balkana.

Zvizdić je rekao kako su zadovoljni rezultatima samita 16+1 u Sofiji i osvrnuo se na sastanak s kineskim premijerom Lijem Keqiangom.

Podsjetio je da je potpisan ugovor o zaštiti životinja i karantinu, čime će biti stvoreni uslovi za izvoz proizvoda animalnog porijekla, pogotovo mlijeka i mliječnih proizivoda iz BiH na ”veliko i zahtjevno kinesko tržište što će biti izvanredna prilika za bh. poljoprivrednike”.

Zvizdić je rekao kako će Kina će biti zemlja partner Mostarskog sajma 2019. godine, koji smatra prilikom za proširivanje palete poljoprivrednih proizvoda koji se mogu izvoziti na kinesko tržište.

Dogovoreno je, podsjetio je Zvizdić, da će naredni sastanak ministara transporta zemalja 16+1 biti održan u Sarajevu što će biti prilika za privlačenje investicija i prezentiranje bh. potencijala.

Konferencija o inovacijama će, najvjerovatnije biti održana u BiH od 5. do 8. novembra ove godine.

”Govorimo o tri vrste infrastrukture koji su neophodni za dalji ubrzani ekonomski razvoj BiH – transportna infrastruktra, energetska i digitalna infrastruktura što će omogućiti značajniji ekonomski razvoj, ali i integriranje zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Zvizdić.

Podsjetio je kako je sporazum o saradnji u oblasti turizma stupio na snagu kao i bezvizni režim i da se već ove godine se može očekivati oko 50.000 posjetilaca iz Kine, a sljedeće godine bi ih moglo biti dvostruko više.

Rekao je kako je pokrenuta izrada sporazuma o saradnji u oblasti civilne avijacije što će omogućiti uspostavljanje direktne aviolinije od Pekinga do centralne Evrope, najverovatnije do Praga, odakle će avioni najverovatnije ići za Beograd i Sarajevo.

”Nastavili smo razgovore o kineskim ulaganjima u oblast energetskog sektora sa fokusom na izgradnju Termobloka 7 u Tuzli. Procedure se nalaze u završnoj fazi i ostao je još jedan korak – potvrđivanje kompletnog projekta od Parlamentarne skupštine BiH“, rekao je Zvizdić.

Najavio je i Festival zimskih sportova 16+1 koji bi trebao biti održan neposredno prije ili poslije EYOF-a u februaru 2019. godine.

Dogovoreno je i etabliranje regionalnog centra za mlade u BiH, u Sarajevu.

Podsjetio je na sastanak s zvaničnicima Rumunije na kojem je razgovarano o bilaterlnim odnosima. Rumunija će od 1. januara 2019. preuzeti predsjedavanje EU.

”Za nas je izuzetno važno da se bazni prioriteti koji su bili definirani prilikom bugarskog predsjedavanja, pri čemu je u interes EU, vraćen na područje Zapadnog Balkana, a što je preuzela i Austrija u toku svog predsjedavanja, koje je trenutno u toku da takav fokus ostane i u toku rumunskog predsjedavanja, jer je to period u kojem očekujemo i dobivanje kandidatskog statusa”, dodao je Zvizdić.

(Izvor: AA)


Komentari