Hrvatska vlada povisila prosječnu plaću za 96 eura

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na aktualnosti od prošlog tjedna, između ostalog na zamjetno povećanje prosječne plaće i smanjenje broja nezaposlenih postignuto tijekom manje od dvije godine mandata ove vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Prosječna plaća za mjesec svibanj/maj 2018. godine iznosila je 6.352 kune (865 eura) neto, što je na godišnjoj razini za 3,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

“Otkada je naša vlada preuzela dužnost, prosječna plaća je narasla za 710 kuna (96 eura), dakle od listopada 2016. godine do danas”, rekao je hrvatski premijer.

Recentni podaci za zaposlenost govore da je u prvom kvartalu ove godine za 71.000 više zaposlenih hrvatskih državljana nego prošle 2017. godine.

Najnoviji podaci pokazuju da je registrirana stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u lipnju/junu iznosila 8,8 posto.

Trenutno u Hrvatskoj ne radi 136.889 ljudi.

“To je jedan od najnižih apsolutnih brojeva od vjerojatno 1990-ih što se jasno vidi u turističkoj sezoni jer su brojni poslodavci u potrazi za radnicima različitih profila”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je kako je za pripremu iduće sezone zajedno sa poslodavcima i sindikatima potrebno pronaći najabolje načine za rješenje problema koji se sada pojavlju na tržištu rada te definirati kvote za strane radnike iz trećih zemalja.

(Izvor: AA)

Komentari