Angažmanom studenata u projektima do razvoja osjećaja za volontiranje

Turska agencija za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA) ima za cilj da kod studenata usadi osjećaj za volontiranje kroz oko stotinu projekata koje će realizovati u inostranstvu, prenosi Anadolu Agency (AA).

TIKA će u periodu između 29. jula i 8. septembra poslati 500 studenata sa 117 turskih univerziteta u 30 zemalja u okviru projekta “Program razmjene iskustava 2018“.

Studenti, među kojima je 300 muškaraca i 200 žena, učetvovaće u oko stotinu projekata i aktivnosti u zemljama koje će posjetiti. Program će studentima dati priliku da se upoznaju sa djelovanjem TIKA-e i turskih nevladinih organizacija.

Program će početi 29. jula njihovim opredjeljenjem u Istanbulu, nakon čega će prva grupa studenata otputovati u Niger.

Pored Nigera studenti će ići u: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Burkinu Faso, Alžir, Džibuti, Čad, Maroko, Ganu, Gruziju, Kamerun, Crnu Goru, Kazahstan, Keniju, Kolumbiju, Libanon, Makedoniju, Mozambik, Namibiju, Uzbekistan, Rumuniju, Senegal, Srbiju, Somaliju, Sudan, Tanzaniju, Tunis, Jordan, Moldaviju i Južnu Afriku.

Učestvovaće u realizaciji projekata vezanih za obnovu i renoviranje škola, sirotišta, biblioteka, vjerskih objekata, kao i obezbjeđivanje opreme. Studenti će se priključiti društvenim, kulturnim i humanitarnim aktivnostima.

Program uključuje i interakciju studenata iz Turske i mladih koji žive u različitim regijama Afrike, Azije, Balkana i Bliskog istoka, gdje TIKA podržava razvojne projekte. Također, cilj je izgradnja “mostova prijateljstva“ među studentima.

TIKA je ovaj program prvi put organizovala 2017. godine u saradnji sa Turkish Arilinesom, Anadolu Agency i državnim emiterom Turskom radio-televizijom (TRT).

U prošlogodišnjem programu učestvovalo je 220 studenata, koji su posjetili 19 zemalja i realizovali 28 projekata.

Studenti su 2017 godine posjetili: Libiju, Alžir, Tunis, Etiopiju, Somaliju, Tanzaniju, Keniju, Senegal, Gvineju, Kamerun, Niger, Čad, Sudan, Burkinu Faso, Ganu, Ugandu, Jordan i Liban.

(Izvor: AA)

Komentari