BiH na kandidatski status za EU čeka duže od zemalja iz regiona

Bosna i Hercegovina je premašila prosjek Zapadnog Balkana prema kojem od momenta predaje zahtjeva za članstvo u Evropsku uniju do odluke Evropskog vijeća o odobravanju statusa kandidata prođe oko dvije godine, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Bosna i Hercegovina je zahtjev za članstvo u EU predala polovinom februara 2016. godine, a dvije godine kasnije, krajem februara 2018. godine predati su odgovori Evropskoj uniji na 3.242 dostavljena pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Istovremeno, u drugoj polovini juna ove godine Bosna i Hercegovina je dobila dodatnih oko 600 pitanja čiji proces odgovora je u toku.

Time proces čekanja Bosne i Hercegovine na kandidatski status u EU traje već traje dvije i po godine, a da još nije okončan, odnosno da se ne zna kada će kandidatski status za BiH biti i zvanično dodijeljen.

Analiza AA pokazuje da su od predaje zahtjeva za članstvo u EU do sticanja kandidatskog statusa period od oko dvije godine prošle Crna Gora, Srbija i Makedonija.

Crnoj Gori su trebale tačno dvije godine za taj proces, jer je zahtjev predala 15. decembra 2008., a kandidatski status dobila 17. decembra 2010. godine.

Republici Srbiji je do kandidatskog statusa trebalo dvije godine i dva mjeseca, jer je zahtjev za članstvo u EU predala 22. decembra 2009., a kandidatski status joj je dodijeljen 1. marta 2012. godine.

Najmanje u toj grupi država, godinu i devet mjeseci, trebalo je Makedoniji da stekne kandidatski status. Dobila ga je 16. decembra 2005., a zahtjev za članstvo je podnijela 22. aprila 2004. godine.

Statistika, ipak, pokazuje da je kandidatski status u EU moguće dobiti i znatno brže, i za manje od godinu dana. Primjer za to je Island koji je u rekordnom roku od samo jedanaest mjeseci prešao put od aplikacije za članstvo, koju je podnio 16. jula 2009, a kandidatski status dobio 17. juna 2010. godine.

Za samo mjesec i deset dana Island je nakon sticanja kandidatskog statusa otpočeo i pregovore za članstvo, ali je nepune tri godine kasnije, 13. juna 2013. iste zamrznuo.

Od država Zapadnog Balkana na kandidatski status najduže je čekala Albanija i to pet godina i dva mjeseca. Zahtjev za članstvo Albanija je EU predala 28. aprila 2009., a kandidatski status joj je dodijeljen 24. juna 2014. godine.

Evropska komisija je 10. oktobra 2012. godine uputila Evropskom vijeću preporuku za odobravanje statusa kandidata Albaniji.

Taj proces, čekanja na kandidatski status u EU od država Zapadnog Balkana očekuju još jedino Bosna i Hercegovina i Kosovo, kao još uvijek samo potencijalni kandidati za članstvo u EU.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u nedavnom intervjuu za Anadolu Agency rekao je kako je uvjeren da će u idućoj godini Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali da se nada da će taj status kandidata značiti i datum za otpočinjanje pregovora za članstvo BiH u EU.

“Status kandidata bez datuma početka pregovora, iskreno rečeno, ne znači ništa”, naveo je Ivanić.

Ivanić je rekao kako nikada do sada nije govorio o rokovima, odnosno da je bježao od toga da to obećava, iz dva razloga: znajući, s jedne strane, probleme u BiH i znajući, s druge strane, neku vrstu sporijeg odlučivanja, politički uslovljenog, i od Brisela.

“Tako ni sada o rokovima ne bih govorio, mada mogu da kažem da sam uvjeren da će u idućoj godini Bosna i Hercegovina ostvariti taj jedan napredak”, naglasio je Ivanić.

O tome da li je “podbačeno” na dosadašnjem evropskom putu BiH, kaže Ivanić, “zavisi sa kojeg aspekta se to gleda”.

“Prije nego što smo predali aplikaciju za članstvo u EU i dobili Upitnik svi su govorili da ne treba to da radimo, da nismo još spremni. Mi smo predali i, ipak, dobili pozitivan odgovor i dobili Upitnik Evropske komisije. Istina, dobili smo i nova dodatna pitanja. Ali, ta nova pitanja su manja po broju nego što su imale druge zemlje koje su dobile status kandidata, kao recimo Makedonija, pa i Crna Gora. Broj dodatnih pitanja uopšte nije veliki. Čak je manji nego što se očekivalo i ukoliko budemo efikasni mi to možemo završiti do kraja septembra ili oktobra. Isključivo je do nas”, poručio je Ivanić.

Jedan dio tih pitanja je, kazao je on, strogo tehnički, u kojima se traže dodatna pojašnjenja, a određeni broj je “malo politički”.

“Recimo, politički osjetljiva pitanja koja podrazumijevaju dogovor su ona kao što je pitanje u kojim organima treba da bude paritet, a u kojim organima ne mora da bude paritet kada je u pitanju adekvatna nacionalna zastupljenost. Mislim da se to može odraditi. Nadam se da će institucije kroz Mehanizam koordinacije pripremiti brzo te odgovore, jer mi kada odlučimo da nešto uradimo to relativno brzo napravimo”, Ivanićeva je ocjena.

I dok Bosna i Hercegovina čeka na kandidatski status u EU sa Kosovom Albanija i Makedonija očekuju datum za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu u EU i otvaranje prvih poglavlja.

Istovremeno Srbija, kao i Crna Gora daleko su u poodmakloj fazi otvaranja poglavlja za punopravno članstvo u EU.

(Izvor: AA/Foto: Reuters)

Komentari