Otvorena mogućnost za plasman i kupovinu sa turskog tržišta

U Sarajevu je danas potpisan protokol o saradnji u oblasti e-trgovine između BH Pošte i PTT-a Turske, te je prezentirana poštanska marka “Džamija u Milodražu”, koja predstavlja zajedničko izdanje dvije pošte, javlja Anadolu Agency (AA).

Protokol o saradnji u oblasti e-trgovine potpisali su generalni direktor JP BH Pošte Mirsad Mujić i generalni direktor PTT-a Turske Kenan Bozgeyik. Prvi ljudi dva preduzeća istakli su kako se radi o vrlo značajnom koraku, kojim se bh. i turskom tržištu otvara mogućnost međusobne e-trgovine.

Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić je nakon potpisivanja rekao kako je danas potpisan historijski protokol, odnosno kako se radi o historijskom poslu za JP BH Posta. Dodao je kako je bh. preduzeće prvo iz regiona koje je sa turskim PTT-om potpisalo protokol u oblasti online trgovine.

“Današnjim potpisivanjem ovog protokola mi se približavamo modernim poštarskim uslugama u svijetu. Naravno ovo otvara mogućnost da trižište Turske kupuje proizvode na teritoriji BiH. Osim toga, ovo će značiti za naše privrednike iz BiH gdje će putem e-commerce moći plasirati i ponuditi svoje artikle na turskom tržištu”, kazao je Mujić.

Generalni direktor PTT-a Turske Kenan Bozgeyik je također ukazao na značaj danas potpisanog protokola, naglasivši također, kako se otvara mogućnost da stanovnici BiH putem web-stranice BH Pošta kupuju željene proizvode u Turskoj.

“Na ovaj način mi smo započeli jednu historijsku saradnju”, naveo je Bozgeyik.

Izrazio je zadovoljstvo i zbog prezentacije poštanske markice “Džamija u Milodražu”, te poručio kako su se na ovaj način prisjetili Fatih Sultan Mehmedove Ahdname, koja je univerzalna poruka mira.

Poštanska marka “Džamija u Milodražu” predstavlja zajedničko izdanje BH Pošte i turskog PTT-a.

BH Pošta zajedno sa turskim PTT-om u subotu, 11. augusta 2018., u Vilsonovom šetalištu organizuje 47. takmičenje poštanskih operatera jugoistočne Evrope u brzom hodanju. Predviđene su dvije trke – muška i ženska. Ove godine više od 40 takmičara dolazi iz šest zemalja, poštanskih operatera – Albanije, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Takmičenje poštanskih operatera u brzom hodanju datira još iz 1977. godine kao primjer integracije, društvene solidarnosti, baštinjena kulture i tradicije svih zemalja jugoistočne Evrope.

(Izvor: AA)

Komentari