Muzičari u njujorškom metrou olakšavaju putovanje

Performans muzičara u njujorškom metrou, koji dnevno koriste milioni ljudi, poseban je za sve one koji se nakon napornog radnog dana nađu u vozovima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Njujorške uprave za saobraćaj (MTA), 350 muzičara u sklopu programa “Music Under New York”, na oko 30 lokacija, godišnje ima više od 7.500 performansa.

Cilj je, istakli su iz MTA-a, da se sadržajno obogati javni prevoz. Njujorški metro je najveći i najstariji na svijetu. Zvanično ima 468 stanica u dužini od 390 kilometara. Njujorški metro, koji je počeo s radom 1904. godine, još uvijek koristi tehnologiju koju je koristio i prije 80 godina.

Oni koji koriste metro u najčudesnijem, kako ga mnogi nazivaju, gradu u svijetu, svakodnevno nailaze na različite probleme u transportu.

Međutim, muzičkim performansima putnicima se pokušava olakšati korištenje javnog prevoza. Inicijativa za muzičke performanse nastala je 1985. godine, a implementacija 1987.

U januaru svake godine muzičari imaju priliku aplicirati za učestvovanje u projektu. Pored njujorškog metroa oni zabavljaju građane i na nekim drugim važnim mjestima u ovom gradu poput Grand Centrala i Penna.

Građani su u prilici slušati muzičke izvedbe od jazza i klasične muzike do nekih lokalnih poznatih pjesama.

Susan Keser jedna je od onih koji uživaju da svojom muzikom uljepšavaju svakodnevnicu građanima New Yorka.

Često svira kompozicije od Vivaldija i Mozarta. U razgovoru za AA ispričala je da potiče iz muzičke porodice. Muzikom se počela baviti kada je imala devet godina.

(Izvor: AA)

Komentari