Spriječiti moguću humanitarnu katastrofu u Idlibu

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je prije sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kako je neophono spriječiti moguću humanitarnu katastrofu u sirijskom gradu Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je jučer ugostila Putina u palati Meseberg, recidenciji njemačke vlade u blizini glavnog grada Berlina.

Pred početak sastanka Merkel je za medije izjavila kako će jedna od glavnih tema tokom susreta s Putinom biti dešavanja u Siriji, te dodala kako je “neophodno da se spriječi moguća humanitarna katatrofa u Idlibu”.

Njemačka kancelarka je kazala kako se primjećuje da su sukobi u Siriji znatno smanjeni, no, kako je podvukla, to ne znači da je u ovoj zemlji uspotavljen mir. Njemačka, prema riječima Merkel, želi da se pokrene politički proces.

Dodala je također, kako njena zemlja podržava napore koje ulaže specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju Steffan de Mistura.

Kada su u pitanju ostale teme, Mekel je dodala kako će biti riječi i o Iranu, te kako se njena zemlja zalaže za sporazum o nuklearnom programu postignut s tom zemljom. Ipak, Merkel ističe kako je Njemačka zabrinuta zbog balističkog raketnog programa ove zemlje Jemenu, kao i zbog iranskih aktivnosti u Siriji.

Merkel se osvrnula i na situaciju u Ukrajini, naglasivši kako je potrebno da se ta tema uzme u obzir na temeljima Sporazuma u Minsku.

Podsjetila je kako na istoku Ukrajine još uvijek nije postignuto sveukupno primirje, te kako će se na tom planu otvaranjem škola pokrenuti jedna nova inicijativa. Dodala je da će s Putinom razgovarati i o mogućnostima slanja UN-ove mirovne misije.

S druge strane, ruski predsjednik Putin je kazao kako Rusija pridaje veliku važnost ekonomiji i drugim sekorima gdje je moguće ostvarenje saradnje u kontekstu zajedničkih interesa.

Njemačka je, kako je istakao Putin, jedan od najvećih kupaca kada je riječ o ruskim energetskim izvorima, te osim što je najveći kupac ona je istovremeno i vrlo značajna tranzitna zemlja. Podjsetio je i na činjenicu da je njengova zemlja zajedno s njemačkim partnerima radila na projektu plinovoda Sjeverni tok II.

Naglasio je kako će se plin nastaviti isporučivati preko Ukrajine, no značajno pitanje u tom konektu jesu neophodni ekonomski uvjeti.

Putin se također, osvrnuo na situaciju na Bliskom istoku, te rekao kako je “vrlo bitno da se proširi količina humanitarne pomoći za Siriju, posebno humanitarna pomoć za sirijski narod”.

Naglasio je kako je neophodno dostaviti humanitarnu pomoć u sirijske regije u koje se mogu vratiti izbjeglice iz Turske, Jordana i Libana.

Kada je riječ o istoku Ukrajine, Putin je rekao kako nema napretka na tom polju, no konstatovao je da obziom da Sporazum iz Minska nema alternativu, neophodno je da se nastavi s pregovorima.

(Izvor: AA)

Komentari