Turski crveni polumjesec donira kurbane širom Crne Gore

Crveni polumjesec Republike Turske danas je u saradnji sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori organizovao žrtvovanje kurbana, koji će biti podijeljeni u gradovima širom Crne Gore. Zahvaljujući uplatama građana Turske, u Crnoj Gori će ovim povodom biti organizovano žrtvovanje 210 krupnih i 280 manjih kurbana, javlja Anadolu Agency (AA).

U fabrici „Franca“ u Bijelom Polju, u prisustvu članova organizacije Crvenog polumjeseca i predstavnika Islamske zajednice u Crnoj Gori, pristupilo se realizaciji prinošenja kurbana.

Hakan Cavas, ispred organizacije Kizilay, kazao je da će kurbani biti podijeljeni u 12 opština.

„Ove godine će biti prinešeno 210 velikih goveda i 280 manjih kurbana. Ovo realizujemo u saradnji sa Islamskom zajednicom i organizacijama „Merhamet“ i „Zekat“, kazao je Hakan Cavas.

U ime Islamske zajednice, imam iz Bijelog Polja Enis Burdžović, kazao je da će se Islamska zajednica potruditi da se kurbani podijele porodicama kojima je to najpotrebnije.

„Kao što nema granica u vjerovanju, tako i ova simbolička kurbanska povezanost upravo i to govori, jer kurban ne znači žrtvu, već bliskost, približiti se Bogu uz pomoć žrtve, približiti se i ljudima dijeleći kurbansko meso i dijeleći brigu jednih o drugima. IZCG je zahvalna državi Turskoj i Crvenom polumjesecu Republike Turske, koji iz godine u godinu nastavlja da ovim vidom podrške pomogne muslimanima u Crnoj Gori. Dio ove pomoći će doći i do učenika medrese „Mehmet Fatih“ u Podgorici i Rožajama, na čemu im se posebno zahvljaljujemo“, kazao je Burdžović.

Crveni polumjesec Republike Turske dijeli kurbane širom svijeta od 1868. godine.

(Izvor: AA)

Komentari