Ruski zračni napadi na Idlib: Poginulo 10 civila, među njima petoro djece

Najmanje 10 civila je poginulo, među kojima petoro djece, a 20 civila je ranjeno usljed žestokih zračih napada koje ruski vojni avioni tokom dana izvode na naseljena mjesta i frontove sirijske opozicije u Idlibu, na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani lokalni izvor za AA je kazao da su ruski bombarderi danas u podne izveli napade na zapadu Idliba i na sjeveru susjedne Hame.

Isti izvori javljaju da su mete žestokih napada bila idlibska mjesta Jisr es-Shugur, Bisenkul, Gani, Inneb, Sirmaniyye, Kefereydin, te Zeyzun u Hami.

“Tri ruska aviona iz baze Khimeimi do sada su izvela najmanje 20 napada“, saopćio je toranj osmatračnice zračnog prostora sirijske opozicije.

Napadi u regiji i dalje traju, a predsjednik Civilne odbrane u Idlibu Mustafa Hajj Yusuf za AA je potvrdio kako je tokom zračnih napada u selu Jisr es-Shugur poginulo devet civila, među kojima je petoro djece.

Dodao je također da je u selu Kefereydin poginuo još jedan civil, a tokom današnjih napada ruskih aviona ranjeno je najmanje 20 civila.

Obzirom da napadi još uvijek traju, Yusuf je upozorio kako bi broj poginulih i ranjenih tokom dana mogao biti povećan.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. Blizu četiri miliona stanovnika te regije već neko vrijeme strahuje da bi snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada mogle započeti nove napade.

Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi izazvali novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi.

(Izvor: AA)

Komentari