Stanje u Idlibu opasno, brojni dokazi o pripremi hemijskog napada

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Siriju James Jeffrey je, u vezi sa situacijom u sirijskom gradu Idlibu, izjavio je kako je stanje veoma opasno te kako postoje brojni dokazi o pripremi napada hemijskim oružjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Jeffrey, koji je nedavno boravio u posjeti Turskoj, Izraelu i Jordanu, odgovarao je na pitanja novinara u Washingtonu, a tom prilikom je konstatovao kako je stanje u sirijskom Idlibu loše.

“Stanje u Idlibu je veoma opasno. Postoje brojni dokazi o pripremi napada hemijskim oružjem (na Idlib)”, rekao je Jeffrey.

Osvrnuo se i na Bashara al-Assada te kazao kako on nema budućnosti kao vođa u Siriji. Jeffrey je naglasio kako oslobađanje Sirije od Assada “nije posao SAD-a”.

Na pitanje novinara da li SAD razmišlja o eventualno zračnom napadu na Idlib, odgovorio je:

“SAD će ostati u Siriji sve dok potpuno ne bude iskorijenjen ISIS, a za to će trebati vremena. To je, kako je istakao, i mišljenje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Jeffrey je dodao kako je došlo vrijeme da se za budućnost Sirije provede mirovni proces u koji će biti uključene Ujedienjene nacije (UN) i saveznici. Prema njegovim riječima, napad Rusije i Assadovog režima bio bi “bezobzirno podizanje tenzija”.

Jeffrey je od 1. do 4. septembra boravio u Izraelu, Jordanu i Turskoj.

(Izvor: AA)

Komentari