EU: Vojna ofanziva na Idlib treba prestati

Europska unija (EU) je upozorila u ponedjeljak da bi zračni napadi sirijskog režima Bashara al-Assada i Rusije mogli izazvati “katastrofalne ljudske i humanitarne posljedice” u provincijama Idlib i Hama na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na novinarsko pitanje o žrtvama napada sirijskog režima i ruskih snaga na Idlib, Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, istakla je da vojna ofanziva na Idlib treba prestati.

“Mi i dalje razgovaramo sa različitim sagovornicima o ovom pitanju”, rekla je Kocijančič.

U novim napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i ruske avijacije na području Idliba i Hame, na sjeverozapadu Sirije, u ponedjeljak je ranjeno najmanje 17 osoba.

Kako je javio reporter AA, borbeni avioni Assadovih snaga i ruske vojske od jutros bombarduju područja Habita, Jarjanaza, Hisa i Temenije, južno od Idliba. U napadima učestvoju i helikopteri Assadovih snaga. Napadima je obuhvaćeno i područje Latamne, nedaleko od Hame. Ranjeno je najmanje 17 osoba.

Među ranjenima je i dvoje djece, koja su ranjena u zračnom napadu na školu u Jarjanazu.

Predstavnici opozicionih osmatračnica su na društvenim mrežama objavili informaciju da ruski vojni avioni polijeću iz zračne baze Hmeymim. Podršku im pružaju helikopteri Assadovih snaga, a bombarduju naselja južno od Hame i Idliba te opoziciona uporišta. Isti izvor je naveo da su školu u Jarjanazu bombardovali avioni snaga Bashara al-Assada.

Prema izvorima iz civilne zaštite u napadima u posljednjih devet dana u napadima na Idlib i Hamu ubijeno je 29 civila, a 71 civil je ranjen. U napadima su uništene i dvije bolnice na području Hame.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. Radi se o regiji koja je u okviru mirovnog procesa u Astani proglašena zonom deeskalacije. Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi mogli izazvati novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi.

(Izvor: AA/Foto: Reuters)

Komentari