Tsipras: Grčka više nije problem EU-a, ona je izvor rješenja

 Grčki premijer Aleksis Tsipras izjavio je kako je njegova zemlja prestala biti problem Evropske unije (EU) te kako je ona sada izvorište rješenja. Tsipras je upozorio kako je sve veći broj ekstremno-desničarskih pokreta postao ozbiljna prijetnja po Uniju, javlja Anadolu Agency (AA).

Tsipras se obratio zastupnicima Evropskog parlamenta tokom zasjedanja na temu “Evropska budućnost” u Strazbourgu.

Istaknuvši da se posljednji put obraćao Generalnoj skupštini Evropskog parlamenta 2015. godine, Tsipras je istakao kako je tada njegova zemlja bila u vrlo teškoj situaciji i na rubu velike krize.

“Sada možemo pozitivnije gledati na budućnost. Grčka je bila problem za EU, a sada je ona izvor rješenja”, rekao je Tsipras.

Dodao je kako je Grčka u periodu od 2010. do 2014. godine izgubila trećinu svog nacionalnog blaga, te dodao:

“Imali smo vrlo male nade ali smo se tri godine kasnije vratili kao potpuno nova zemlja. To je uspjeh cijele Evrope. Rezultat solidarnosti i saradnje među zemljama. Pokazali smo da je moguće izaći iz krize bez razbijanja društvenog tkiva. Prije tri godine u to niko nije vjerovao. Napravili smo radikalne reforme. Ponovo smo vratili svoj ekonomski suverenitet i mjesto na evropskoj sceni. Ostvarili smo brojku od 400.000 novih radnih mjesta. Istovremeno smo spriječili odliv mozgova”, kazao je Tsipras.

(Izvor: AA)

Komentari