Guterres: Idlib ne smije biti pretvoren u rijeku krvi

 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je kako je od krucijalne važnosti da se izbjegnu oružani napadu u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Napadi bi izazvali ogromnu humanitarnu noćnu moru kakva nije viđena u višegodišnjem krvavom konfliktu u Siriji. Ta regija se ne smije pretvoriti u rijeku krvi“, kazao je Guterres novinarima u njujorškom sjedištu UN-a.

Iz UN-a su upozorili da je od početka mjeseca u Idlibu interno raseljeno najmanje 30.000 mještana koji bježe od zračnih i artiljerijskih napada ruske vojske i snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Guterres je također ukazao na činjenicu da više od polovice od blizu tri miliona civila u Idlibu čine izbjeglice koje su od početka rata napustile svoje domove i našle utočište u toj regiji.

“Tamo je i blizu milion djece. Životi su im ugroženi i nemaju više gdje bježati. Jasno mi je da trenutna situacija u Idlibu nije održiva i da se ne može tolerirati prisustvo terorista u toj regiji, ali ni borba protiv terorizma ne amnestira strane u poštivanju međunarodnih obaveza i normi“, kazao je Guterres.

On je dodao da je krucijalno važno da Turska, Rusija i Iran ulože dodatne zajedničke napore u smirivanju situacije u Idlibu koja bi mogla izmaći svakoj kontroli i izazvati neviđene posljedice na globalnom nivou.

(Izvor: AA)

Komentari