Britanska ambasadorica Pierce saglasna s Erdoganovim upozorenjima o Idlibu

Stalna ambasadorica Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama Karen Pierce izjavila je da se u potpinosti slaže sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je ranije upozorio na moguće posljedice novih napada u sirijskom Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće sigurnosti UN-a zasjedalo je danas na zahtjev Rusije, a glavne teme sjednice bile su situacija u sirijskom Idlibu i trilateralni samit koji je nedavno u Teheranu okupio lidere Turske, Rusije i Irana.

Britanska ambasadorica Pierce u obraćanju je kazala da se slaže s turskim predsjednikom Erdoganom koji je u članku napisanom za “Wall Steet Journal“ upozorio međunarodnu zajednicu da će snositi odgovornost ako ne zaustavi režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u planiranoj vojnoj ofanzivi u Idlibu.

“Trebamo se odlučiti da li želimo podržati Rusiju i Assada u napadima na Idlib ili plan Turske da se opozicija udalji i bori protiv terorista u toj regiji, a da je za to vrijeme režimske i ruske snage ne napadaju. Vijeće treba o tome pričati“, kazala je Pierce.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću utvrdu i enklavu sirijske opozicije. Radi se o regiji koja je u okviru mirovnog procesa u Astani proglašena zonom deeskalacije.

Blizu četiri miliona stanovnika te regije već neko vrijeme strahuje da bi snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada mogle započeti nove napade.

Riječ je o regiji od strateškog značaja u kojoj bi novi sukobi izazvali novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi.

(Izvor: AA)

Komentari