Francuski aktivista kojeg je uhapsila izraelska vojska stupio u štrajk glađu

– Francuski pisac i aktivista Frank Romano, koji je uhapšen na protestima protiv odluke o rušenju palestinskih naselja u regiji Han al-Ahmed, u okupiranom Istočnom Jerusalemu, započeo je štrajk gladju, javlja Anadolu Agency (AA).

Nahoum Oltchik, član nevladine granizacije “Combatants for Pease – Borci za mir”, koju su osnovali palestinski i izraelski aktivisti, za AA je kazao kako su izraelske snage aktivistu Romana drže pritvrenog u policijskoj stanici u Zapadnom Jerusalemu.

Oltchik je kazao kako je Romano stupio u štrajk glađu sa zahtjevom da izraelske vlasti povuku odluku o rušenju palestinskih naselja, odnosno dozvole lokalnom stanovništvu da grade svoje kuće. Sve dok se njegovi zahtjevi ne ispune, Romano će nastaviti štrajkom glađu.

Romano ima dvojno državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, autor je knjige “Lubav i teror na Bliskom istoku”, a u Palestinu je došao kako bi pružio podršku narodu u regiji Han al-Ahmer.

Romano je jučer priveden tokom protesto sa još troje Palestinaca.

Visoki izraelski sud je 5. septembra odbio prihvatiti apelaciju na odluku o rušenju palestinskih naselja u regiji Han al-Ahmer, te potvrdio kako je potrebno da se ovo naselje isprani u roku od sedam dana.

(Izvor: AA)

Komentari