TIKA finansirala opremanje novootvorenog vrtića u Podgorici

U podgoričkom naselju Stara Varoš danas je otvoren novi vrtić u sklopu predškolske ustanove „Đina Vrbica“. Novi vrtić, čije je opremanje finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), omogućiće da se rasterete kapaciteti u ostalim predškolskim jedinicama u glavnom gradu Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svečanosti povodom otvaranja nove predškolske jedinice u Staroj Varoši, ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović istakao je da je crnogorska Vlada, u cilju projekta da sva djeca imaju mogućnost pohađanja predškolske nastave, stupila u kreditni aranžman koji podrazumijeva gradnju sedam novih vrtića.

„Jedan u Zagoriču je odavno u funkciji, drugi na Starom aerodromu je odnedavno u funkciji. Vrtić u Tuzima se uveliko radi, vrtić u Baru će narednih dana početi da se gradi, dok se za ostale projektovanje privodi kraju“, kazao je Šehović.

On je precizirao da je za vrtić u Staroj Varoši, objekat besplatno ustupio glavni grad Podgorica, gdje je Ministarstvo prosvjete uložilo oko 70 hiljada eura. Šehović je istakao da je TIKA finansirala opremanje vrtića u vrijednosti od 20 hiljada eura.

„Samo u 2018. godini, Ministarstvo prosvjete sa prijateljima iz TIKA-e radi na četiri projekta“, kazao je ministar Šehović.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da će oko stotinu djece ubuduće boraviti u novootvorenoj predškolskoj jedinici u Staroj Varoši.

„Namjera glavnog grada je da svako dijete nađe mjesto u vrtiću. Nažalost, i dalje smo u situaciji da su naši vrtići prebukirani. Zadovoljstvo mi je da najavim da ćemo naredne godine krenuti u realizaciju gradnje vrtića u Bloku 6, ako se steknu uslovi i u City kvartu, a nadam se da do kraja mandata ove gradske uprave dobijemo jedan takav objekat i na Zlatici“, rekao je Vuković.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, istakao je da je TIKA od 2007. godine do danas realizovala više od 320 projekata u Crnoj Gori.

„Drago mi je da će djeca od sada, zahvaljujući Vladi Republike Turske, boraviti u boljim uslovima. Hvala Vladi Crne Gore i glavnom gradu koji daju podršku našim projektima. Turska će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori“ kazao je Galip.

Svečanosti povodom otvaranja vrtića prisustvovali su brojni roditelji djece, predstavnici Ministarstva prosvjete, grada Podgorice, kao i predstavnici TIKA-e na čelu sa koordinatorom za Crnu Goru Enverom Resulogullarijem.

(Izvor: AA)

Komentari