Odobreno više od 350 projekata iz BiH u posljednja tri javna poziva

Za buduće Erasmus programe, koji će se implementirati u periodu 2021. do 2027. godine, Evropska komisija je predložila budžet od 30 milijardi eura, što će omogućiti učešće u programu za 12 miliona ljudi, a iz godine u godinu sve je veći broj zainteresovanih iz Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

EU info centar danas je organizovao promociju “Erasmus+” programa studentima i akademskom osoblju, kako bi se predstavile nove mogućnosti programa i omogućila razmjena iskustava bivših studenata i korisnika programa za narednu akademsku godinu. Ovaj događaj organizovan je u okviru #ErasmusDays kampanje koja se odvija širom Evrope.

“Erasmus je najvažniji program EU namenjen onima koji žele da nešto nauče u inostranstvu bilo da su studenti, nastavnici ili akademsko osoblje. Za nešto duže od 30 godina Erasmus program je omogućio da više od devet miliona studenata žive, studiraju, volontiraju u inostranstvu”, izjavila je Alexandra Wagner, šef banjalučke kancelarije Delegacije EU u BiH.

Prema njenim riječima svake godine je sve više prijava iz BiH. Više od 350 projekata iz BiH je bilo odobreno u posljednja tri javna poziva, a to je omogućilo da više od 2.500 studenata, nastavnika i akademskog osoblja studira predaje i edukuje se van zemlje.

Igor Kuvač iz Istraživačkog centra za prostor i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci je 2013. učestvovao u Erasmus programu 33 mjeseca za doktorske studije koje je završio u Španiji.

“To je prilika da dobijete najveća znanja od najboljih stručnjaka i da ostvarite kontakte i prijateljstva sa ljudima iz cijelog svijeta”, rekao je on i dodao da mu je stipendija bila sasvim dovoljna za studentski život.

(Izvor: AA)

Komentari