Iranske zastupnice od Rouhanija traže da u sazivu vlade bude bar jedna žena

Zastupnice u iranskom parlamentu tražile su od predsjednika ove zemlje Hasana Rouhanija da u sazivu Vlade Irana bude bar jedna žena, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnice u iranskom parlamentu uputile su pismo predsjedniku Rouhaniju. Pismo je potpisalo najmanje 16 iranskih zastupnica, a u njemu se od Rouhanija zahtijeva da se otvore vrata ženama u državnoj upravi.

Iranske zastupnice smatraju kako na višim menadžerskim pozicijama postoji dvosmjeran i dinamičan odnos između koristi od talenta žena i održivog razvoja.

“Zahtijevamo da u sastav vlade uđe bar jedna žena. Bez sumnje, samo uz vašu podršku i drugih krugova u vladi moguće je prevazići probleme s kojima su suočene žene, koje čine polovinu društva”, navedeno je u pismu.

Iranski parlament je u augustu ove godine skinuo s dužnosti ministra ekonomije Masuda Kerbasiyana i ministra rada Alija Rebiija, zbog činjenice da nisu pronašli rješenje za ekonomske probleme u ovoj zemlji.

Od predsjednika Rouhanija se očekuje da u roku od nekoliko dana parlamentu predloži nova imena za pomenuta dva ministarstva. Navodi se kako bi moglo doći do izmjena u još nekoliko ministarstava.

(Izvor: AA

Komentari