Uključiti cijeli sistem kako bi policija bila efikasnija protiv kriminalaca

 Alija Jašarević, bivši komandir Specijalne jedinice sarajevske policije i direktor Agencije za zaštitu imovine i ljudi “Gama“, komentarišući jutrošnje ubistvo policajaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da se treba uključiti cjelokupni sistem kako bi policija mogla efikasnije da djeluje protiv kriminalnih grupa.

“Kada je u pitanju zakonska legislativa, naravno da ima određenih kočnica po pitanju aktiviranja same policije i kada se radi o njihovim ovlaštenjima. Jednostavno, treba uključiti kompletan sistem. Potrebna je i izmjena zakonske regulative kada su u pitanju sankcije za kriminalce koji dižu ruku na policiju, a pogotovo kada se radi o ubistvu policajca onda tu treba ići ona najteža kazna, doživotni zatvor. Mislim da se treba prvo urediti krivični zakon, sankcije, a onda raditi na opremanju policije. Policija mora da ima automatsko oružje, heklere, minimalno. Moraju nositi zaštitne pancirne prsluke, mora biti još bolje opremljena, još bolje educirana, mora se raditi na malo češćoj praktičnoj obuci”, kazao je Jašarević.

– Pošteni i hrabri policajci –

Obzirom da je dobro poznavao obojicu ubijenih pripadnika policije, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, istakao je kako se radi o poštenim, vrijednim i vrlo hrabrim policajcima koji su bili uzor drugima.

“Za njih dvojicu, pogotovo za Adisa Šehovića, mogu kazati da su to porodični ljudi, vrijedni policajci s kojima sam sarađivao dosta dugo, oko 12 godina sa Adisom i 5-6 godina sa Davorom. Više puta su pohvaljivani i nagrađivani. Radi se o ljudima koji su zaista bili hrabri, a i sam njihov jutrošnji čin da pokušaju zaustaviti kriminalce govori dovoljno, ali, nažalost, nisu imali šansu jer su bukvalno izrešetani u sačekuši, kako mi to kažemo. Znači, nisu imali nikakve šanse da se suprotstave kriminalcima koji su iz automatske puške odmah zapucali po njima”, rekao je Jašarević.

Naglasio je i kako kriminalne grupe u BiH maksimalno koriste specifičnu situaciju u zemlji kada je u pitanju prelazak entitetske granice.

“U BiH ima negdje oko 15-tak policijskih agencija. Sam taj broj usložnjava i samu organizaciju i koordinaciju svih policijskih aktivnosti. Kad je ovaj jutrošnji slučaj u pitanju, sve agencije su se uključile i mislim da će uz njihov maksimalni angažman kriminalci koji su učinili ovaj zločin biti uhapšeni”, kazao je Jašarević, dodajući kako bi ovo mogla biti i prekretnica u borbi protiv kriminalnih grupa.

“Ja se nadam da će ovo biti važna prekretnica da se pokrene ‘bosanska sablja’ kao što je to prije 15-tak godina bilo u Srbiji. Sigurno se mora pokrenuti i na ovo našoj strani da se konačno razračuna s tim kriminalcima i da policija dobije veće ovlasti, da bude bolje opremljena i da se napokon i sud i tužilaštvo uključe”, rekao je Jašarević.

– Kriminalne grupe će se povući na određeno vrijeme

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva i rada u policijskim strukturama, istakao je kako vjeruje da će se kriminalne grupe sada povući i da neće djelovati određeno vrijeme.

“Mislim da će se jedno vrijeme primiriti i mislim da će i u gradu Sarajevu biti puno manje krivičnih djela i ovih otuđenja vozila. Znam kad je prije 2-3 godine policija upotrijebila vatreno oružje prilikom obračuna sa automafijom, tada je jedan kriminalac stradao, i više od pola godine gotovo da nije otuđeno nijedno vozilo u Kantonu Sarajevo. Sigurno da i sada, pretpostavljam, dugo neće desiti da se jedno vozilo otuđi i policija sad treba da krene u konačni obračun s tim kriminalnim grupama uz pomoć suda i tužilaštva i svih nivoa vlasti”, kazao je Jašarević na kraju razgovora.

(Izvor: AA)

Komentari