Banjaluka status turističkog mjesta namjerava iskoristiti za privlačenje više turista

 Banjaluka i Istočno Sarajevo koji su dobili status turističkog mjesta i zahvaljujući tome moći će naplaćivati boravišne takse po osobi po noćenju od tri KM za razliku od dosadašnje dvije KM koliko je boravišna taksa iznosila u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Sredstva prikupljena od boravišnih taksi dijele se na Turističku organizaciju Banjaluke, koja dobija 80 odsto sredstava, i Turističku organizaciju RS.

“Razliku novca iskoristićemo za promociju grada, povećanje reklamiranja i privlačenje stranih turista”, izjavila je Minja Šurlan, pomoćnik direktora Turističke organizacije Banjaluke.

Govoreći o značaju statusa turističkog mjesta, rekla je da je sljedeći korak objedinjenje turističkih atrakcija mimo grada Banjaluka i da podnesu inicijativu za dobijanje statusa turističke destinacije.

“To je značajno za upisivanje u mapu turističkih destinacija kako u regionu, tako i u Evropi”, kazala je Šurlan i dodala da će sve to doprinijeti privlačenju turista u grad na Vrbas.

U Turističkoj organizaciji očekuju da će u ovoj godini Banjaluka imati preko 90.000 dolazaka i 130.000 noćenja.

Banjaluka i Istočno Sarajevo dobili su status turističkog mjesta rješenjem Ministarstva trgovine i turizma RS, a proglašenje turističkog mjesta vrši se na osnovu broja dolazaka i noćenja turista i stepena izgrađenosti turističke infrastrukture.

(Izvor: AA)

Komentari