U ambasadama Turske u regiji obilježena 80. godišnjica smrti Ataturka

Minutom šutnje i intoniranjem himne Republike Turske u ambasadama te zemlje u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Prištini odana je počast osnivaču savremene Republike Turske Mustafi Kemalu Ataturku koji je preminuo prije 80 godina na današnji dan u 9.05 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Širom Turske ali i u diplomatskim predstavništvima te zemlje širom svijeta danas se obilježava 80. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka. Godišnjica smrti obilježena je u ambasadama u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Prištini.

U zgradi Ambasade Republike Turske u Sarajevu, tokom današnjeg obilježavanja, smjenjivale su se fotografije Ataturka, a prikazani su inserti iz života i susreti sa državnicima drugih zemalja.

Ambasador Haldun Koc podsjetio je na velike uspjehe i pobjede Mustafe Kemala Ataturka i značaju reformi koje je Ataturk donio.

Mehmet Onur Karademir, zamjenik vojnog atašea Ambasade Turske u BiH, u obraćanju prisutnima podsjetio je i na riječi ovog velikog vojskovođe i državnika: “Ja, kada bude potrebno, kao najveći poklon dat ću svoj život za turski narod”.

Dodao je da, unatoč tome što je prošlo mnogo godina, ništa ne može izbrisati ljubav turskog naroda prema Ataturku.
O historiji turskog naroda i uspjesima Mustafe Kemala Ataturka govorila je i Burcu Inan Kuyucu, drugi sekretar Ambasade.

Prema njenim riječima, radi se o velikom lideru koji je uticao na sudbinu zemlje. Kuyucu je kazala da je svojim sposobnostima i snagom dao smjer zajednici.

“Bio je jedinstven diplomata”, rekla je Kuyucu u obraćanju prisutnima.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata,

Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

(Izvor: AA)

Komentari