Kampanja Turističke zajednice Beča za digitalnu detoksikaciju

Manje fotografija, više doživljaja: U sklopu aktuekne turističke kampanje u Njemačkoj i Velikoj Britaniji bečka turistička zajednica „WienTourismus“ poziva na putovanje prepuno užitaka mimo inflacije selfija i digitalnu detoksikaciju. U tu svrhu jedno od najpoznatijih djela ausrijske umjetnosti,“Poljubac“ Gustava Klimta prekriven je velikim crvenim znakom „hashtag“ # .

U Belvederu, gdje je ova slika i izložena, u posljednja tri dana izložena je replika prelijepljena velikim hashtagom. Originalno djelo premješteno je u drugu prosoriju jer se posjetiocima ne želi uskratiti njegov obilazak. Iz muzeja poručuju da se raduju svim interakcijama na društvenim mrežama, ali da žele stvoriti balans između digitalne komunikacije i doživljaja umjetnosti.

Već na bečkom aerodromu posjetioce dočekuju natpisi „Welcome to Vienna. Not #Vienna“. Na turističkom info punktu u centru grada tokom cijelog novembra iznajmljuju se ekspresne fotokamere. Iz turističke zajednice naglašavaju da oni nisu protiv društvenih mreža, naprotiv. Kampanja odražava duhovit odnos prema digitalizaciji.

Plakati ove kampanje postavljeni su na 700 lokacija u Hamburgu i Berlinu i londonskim stanicama metroa.

Kampanja je pokrenuta nakon što je „WienTourismus“ pozvao dvoje Instagram- influensera iz Njemačke i Velike Britanije Uwa Scholz i „Twins that travel“ da borave u Beču bez dokumentovanja svakog koraka putem slika na instagramu. Dodijeljene su im analogni fotoaparati kako bi svojim brojnim pratiocima na Instagramu ispričali svoj analogni doživljaj Beča.

(Izvor: Inreformator.ba)

Komentari