Netanyahu i Putin sastali se u Parizu: Detalji razgovora nisu otkriveni

 Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i predsjednik Rusije Vladimir Putin, sastali su se po prvi put nakon što je u septembru u Siriji pogođen ruski avion što je dovelo do tenzija između Tel Aviva i Moskve, javlja Anadolu Agency (AA).

Netanyahu i Putin nakratko su se sastali u Parizu, gdje su prethodno prisustvovali obilježavanju 100. godišnjice od okončanja Prvog svjetskog rata.

Njih dvojica su razgovarali za vrijeme ručka organiziranog u Jelisejskoj palati, a o temama razgovora nije upućeno zvanično saopćenje.

Ipak, izraelski mediji javljaju kako je Netanyahu za sastanak s Putinom u Parizu, kazao kako je protekao dobro i da može reći da je bio veoma važan. Nije želio otkrivati detalje susreta.

Netanyahu se na konferenciji za medije osvrnuo na posljednja dešavanja u Pojasu Gaze.

”Želimo spriječiti humanitarnu krizu u Gazi. Činim sve kako bi se spriječio nepotrebni rat. Vjerujte da smo korak udaljeni od korištenja sile. Mislim da je Hamas to shvatio“, rekao je Netanyahu.

Osvrnuo se i na pregovore organizirane o potpisivanju sporazuma o primirju između Hamasa i Izraela, a koji su organizirani uz posredstvo Egipta i Katara.

”Naš cilj je prvenstveno da bude mir u regiji, a potom da se postigne dogovor. Još uvijek nismo došli do te tačke. Mislim da je ispravan korak nastaviti ovaj proces“, rekao je Netanyahu.

Netanyahu je prošlog mjeseca najavio skori susret s Putinom, ali je izraelski javni emiter (KAN) u utorak javio kako je zbog tenzija između Moskve i Tel Aviva zbog Sirije, otkazan susret Putin-Netahyahu u Parizu.

Ipak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opovrgnuo je te navode.

”Ovaj susret nije planiran da bi bio otkazan”, pojasnio je tada Peskov.

Ruski avion Il-20 17. septmbra pogodio je odbrambeni sistem S-200 koji pripada režimu sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada što je dovelo do tenzija između Moskve i Tel Aviva.

Ruski zvaničnici su izjavili kako je avion u kojem su se nalazili ruski vojnici pogođen jer je predstavljao štit između sistema i izraelskog F-16 koji je izvodio zračni napad na tačke pod kontrolom režima u Latakiji.

Izraelska administracija pojasnila je kako je avion pogodio režimski zračni odbrambeni sistem zbog čega je sirijski režim odgovoran i odbacila ruske optužbe. Rusija je sirijskom režimu nakon ovog slučaja dala obrambene sisteme S-300.

(Izvor: AA)

Komentari