Crveni polumjesec iz Turske počeo s postavljanjem šatora u Bihaću

Ekipe Crvenog polumjeseca iz Turske i Crvenog križa BiH započele su jutros sa postavljanjem šatora za migrante u prihvatnom migracionom centru u nekadašnjoj fabrici rashladnih uređaja “Bira” u Bihaću, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvoj humanitarne pomoći turske humanitarne organizacije Crveni polumjesec stigao je u utorak u Bosnu i Hercegovinu, a riječ je o pomoći namijenjenoj migrantima koji su smješteni u privremene kampove nakon što na putu ka evropskim zemljama nisu uspjeli preći granicu ka Hrvatskoj.

Crveni polumjesec već godinama provodi aktivnosti u Bosni i Hercegovini, a ovog puta provodi kampanju podrške u poboljšanju uvjeta u kojima borave migranti.

Iz Istanbula i Kirklarelija je u BiH poslano devet šlepera humanitarne pomoći, koja će biti značajna s obzirom na nadolazeće zimske uvjete.

Koordinator Crvenog polumjeseca Goksen Yenigul kazao je da je humanitarna kampanja organizirana na zahtjev i u saradnji s Crvenim križem Bosne i Hercegovine.

On je kazao da se u šleperima nalazi zimska oprema predviđena za 6.000 osoba.

Ističući da do sada slična pomoć u BiH nije stigla, Yenigul je kazao da je Crveni polumjesec tako pomogao u zbrinjavanju migranata.

Riječ je o 22 velika šatorska krila, 300 šatora različitih dimenzija, 10.000 deka, hiljadu kuhinjskih setova i dvije mobilne kuhinje. Migranti će dobiti i zimsku odjeću.

Generalni sekretar Crvenog križa BiH Branko Leko ranije je kazao da je humanitarna pomoć iz Turske veoma važna te je dodao da će pomoć biti dostavljena migrantima u kampovima u Bihaću, Velikoj Kladuši, hotelu “Sedra”, Sarajevu i Mostaru.

(Izvor: AA)

Komentari