Szijjarto: Mađarska podržava članstvo Makedonije i BiH u NATO-u

Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, kazao je da njegova zemlja podržava članstvo Makedonije i Bosne i Hercegovine u NATO-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da je Makedonija poduzela ozbiljne korake kako bi postala članica NATO-a, dodajući kako očekuje da postane članica Alijanse nakon što je ova zemlja riješila problem oko imena s Grčkom.

Dodao je da će Mađarska i dalje nastaviti podržavati euroatlantski put Makedonije.

“Makedonija je već odavno trebala biti članica NATO-a. Napori koje je do danas poduzela su dovoljni”, kazao je mađarski šef diplomatije.

Istakao je da neriješeni problemi na Zapadnom Balkanu uzrokuju dodatne poteškoće, dodajući da bi intenziviranje procesa integracija u euroatlantske organizacije značajno pomoglo rješavanju postojećih problema.

Naglasio je da je BiH u geografskom smislu blizu Makedonije zbog čega je, kako je kazao, važno da i u toj zemlji bude uspostavljena stabilnost.

Makedonija je u julu ove godine dobila poziv da se pridruži NATO paktu, dok su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na današnjem sastanku odobrili prvi bh. Godišnji nacionalni program čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

(Izvor: AA)

Komentari