Francuska: Uoči protesta “žutih prsluka“ uhapšeno 32 ljudi

U Parizu je uhapšeno najmanje 32 ljudi, uoči najavljenih protesta “žutih prsluka“ koji se održavaju svakog vikenda od sredine novembra i koji su primorali Vladu da odustane od planova da poveća porez na goriva, objavili su u subotu ujutro francuski mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema navodima medija, 121 osoba privedena je u policijske stanice, od kojih su 32 uhapšene zbog posjedovanja kamenja i čekića.

Demonstranti, koji nose “žute prsluke“ jutros su se počeli okupljati u Aveniji Champs-Elysees u kojoj su prodavnice, restorani i banke zatvoreni kao mjera predostrožnosti.

U Parizu je za subotu angažovano 8.000 policajaca, a određeno je i 14 sektora visokog rizika koji će biti očišćeni. Između ostalog, zatvoreni su mnogi muzeji, kao i poznati Eiffelov toranj.

U cijeloj zemlji biće mobilizovano 89.000 policajaca, što je znatno više od 65.000 koliko ih je bilo na francuskim ulicama prošlog vikenda. Tada je preko 130 ljudi povrijeđeno i više od 400 uhapšeno u najgorim uličnim nemirima u Francuskoj u posljednjih nekoliko decenija.

Od početka protesta “žutih prsluka“ u neredima su poginule tri osobe, dok ih je 1.043 povrijeđeno, a 1.424 uhapšeno.

(Izvor: AA)

Komentari