Njemačka: Nova šefica CDU pokušava da gradi mostove između rivala

Nasljednica kancelarke Angele Merkel na čelu najjače centralno-desničarke stranke u Njemačkoj, pokušala je u subotu nakon pobjede konsolidovati svoju moć, postavljajući mladog konzervativca na ključni rukovodeći položaj, čime nastoji da izgradi mostove sa svojim rivalima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Annegret Kramp-Karrenbauer (56), saveznica Merkel koja je blizu njenog centrističkog stava, u petak je izabrana za predsjednicu Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Pobijedila je Friedricha Merza, bivšeg protivnika Merkel, i aktuelnog njemačkog ministra zdravstva Jensa Spanha, koji je eliminisan u prvom krugu glasanja.

Kramp-Karrenbauer u subotu je pokazala da želi da spriječi daljnje podjele, tako što je konzervativcima i mlađim članovima dala snažan glas. Ona je nominovala 33-godišnjeg Paula Ziemiaka, lidera omladinskog krila CDU, za svog generalnog sekretara, što je pozicija koja je zadužena za svakodnevnu stranačku strategiju i posao koji je ona obavljala do izbora za predsjednicu.

“Ova stranka nije podijeljena. Svi imamo zadatak da radimo na jedinstvu stranke“, kazala je Kramp-Karrenbauer na stranačkom kongresu.

Ziemiak je više desno orjentisan od nove predsjednice, smatraju ga Spanhovim prijateljem i dolazi iz  iste regije kao Merz.

Merkel planira nastaviti obavljati funkciju kancelarke do kraja mandata. Sljedeći izbori ne bi trebali biti održani prije 2021. godine, ali je neizvjesno da li će njena koalicija sa ljevičarskim socijaldemokratima trajati tako dugo.

Kramp-Karrenbauer je favorit da bude kandidat za kancelarku na narednim izborima.

 (Izvor: AA)

Komentari