U 2019. godini u Beču mnogobrojne izložbe, koncerti i predstave

Pregled događaja za 2019. godinu

Muzeji i druga preduzeća u vlasništvu Bečkog holdinga trude se na poseban način umjetnost i kulturu približiti Bečlijama i njihovim gostima. Nove muzejske izložbe, koncerti, pozorišne predstave, mjuzikli i plovidbe do Bratislave samo su dio bogate ponude koja očekuje posjetioce u Beču u 2019. godini. Bečki se holding potrudio da svaki posjetilac može pronaći nešto za sebe.

Kuća muzike (Haus der Musik)

Kada Bečka filharmonija 1. januara 2019. godine održi svoj tradicionalni novogodišnji koncert koji na malim ekranima prati više od 50 miliona gledaoca, poželjet ćete posjetiti Kuću muzike u Beču. Kuća muzike interaktivni je muzej u kojem možete saznati sve o povijesti glazbe u Beču. Interaktivna je izložba na prvom spratu posvećena historiji Bečke filharmonije. Posjetiocima se nudi i mogućnost rezervacije posebnog obilaska koji uključuje posjet privatnom arhivu filharmonije gdje se nalaze originalni autogrami i pisma muzičkih velikana.

www.hausdermusik.com

Mozartova kuća (Mozarthaus Vienna)

Uz standardnu postavu, u Mozartovoj kući će se od februara  2019. godine moći razgledati i posebna izložba posvećena Mozartovim putovanjima. Niti jedan drugi kompozitor svojevremeno nije toliko putovao kao Mozart. Izložba se ne bavi isključivo destinacijama na koje je on putovao, već i načinom na koji su putovanja utjecala na Mozarta i njegova djela.

www.mozarthausvienna.at

Kunst Haus

U Kunst Haus-u će od marta do augusta 2019. godine biti izložene fotografije na temu života na selu. Cilj je izložbe prikazati život na selu onakvim kakav je on zaista bio. Ova je foto-izložba dio programa novog fotografskog festivala “FOTO WIEN 2019”  u organizaciji Kunst Haus-a koji se održava od 20. marta do 20. aprila 2019.

www.kunsthauswien.com

Židovski muzej

Židovski muzej u 2019. godini nudi mnogo zanimljivih izložbi. Do marta se u muzeju prikazuje izložba posvećena kabali, njenom razvoju i modernom tumačenju. Povodom 90. rođendana umjetnika Arika Brauera Židovski muzej u aprilu otvara izložbu posvećenu njegovom životu i radu. Na jesen slijedi izložba o židovskoj porodici Ephrussi i njihovom utjecaju na privredni i društveni život Evrope. U samom srcu izložbe se nalazi privatni arhiv obitelji i 179 japanskih netsuke figurica.

www.jmw.at

 
Ujedinjene pozornice (Vereinigte Bühnen Wien – VBW)

Pozorište “Theater an der Wien” i operna kuća “Kammeroper” su među najljepšim i najstarijim kulturnim institucijama u Beču. Program za 2018./2019. godinu predviđa 13 premijera koje sežu od baroka do romantizma. U središtu pozornosti su djela velikih kompozitora poput Händela, Verdija i Čajkovskog. Posjetioce pozorišta “Raimund” očekuje muzički spektakl “Jesus Christ Superstar”, a u pozorištu “Ronacher” njemačka verzija mjuzikla nastalog po slavnom filmu “Bodyguard”.

www.theater-wien.at

DDSG Blue Danube

Uz svakodnevne plovidbe Bečom, austrijsko preduzeće “DDSG Blue Danube” je za uskrs osmislilo posebnu ponudu. Na Uskrsni ponedjeljak organizuju brunch na brodu u kojem je moguće uživati za vrijeme plovidbe lijepim plavim Dunavom.

www.ddsg-blue-danube.at

Twin City Liner

Twin City Liner povezuje dvije najbliže evropske prijestolnice – Beč i Bratislavu. Od 2006. godine moguće je za svega 75 minuta iz centra Beča doći do centra Bratislave. Za 2019. je godinu Central Danube predstavio novi katamaran koji će prevoziti putnike. Moderni katamaran nudi više sjedećih mjesta, te je ujedno i ekološki prihvatljiviji od svoga prethodnika.

www.twincityliner.com

Bečka gradska dvorana (Wiener Stadthalle)

Sportski događaji, izložbe, mjuzikli, koncerti i druge manifestacije samo su dio bogate ponude Bečke gradske dvorane u 2019. godini. Uz koncerte međunarodnih zvijezda poput Eltona Johna i Shawn Mendesa, publiku će zabavljati i austrijski pjevači.

www.stadthalle.com

(Izvor: Inreformator.ba)

Komentari