Hrvatska: Rast trgovine na malo 51 mjesec zaredom

Prema podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS), realni promet u trgovini na malo u studenome/novembru 2018. porastao je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, što je nastavak kontinuiranog rasta prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini već 51 mjesec zaredom, od rujna 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupan sezonski promet od trgovine na malo u studenome/novembru 2018. realno je porastao za 2,1 posto u odnosu na listopad 2018.

Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 1 posto, a neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 9,0 posto, izvijestio je DZS.

U studenome/novembru 2018, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, promet od trgovine na malo realno je porastao za 5,8 posto, što je brži rast nego u listopadu/oktobru, kad je taj promet porastao za 4,5 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,3 posto, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 10,6 posto.

U jedanaest mjeseci 2018. realni promet od trgovine na malo porastao je za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Nastavlja se najveći utjecaj prodaje motornih goriva i maziva na porast prometa od trgovine na malo.

U studenome 2018. devet je od deset trgovačkih struka, na koje otpada 96,6 posto ukupnog prometa, ostvarilo porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 7,3 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Jedino je struka Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi zabilježila pad prometa od 2,1 posto.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u studenome 2018., u odnosu na isti mjesec prethodne godine, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: motorna goriva i maziva te nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama.

Zabilježen je realan porast ukupnog prometa trgovaca na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U odnosu na studeni 2017, ukupan promet trgovina na malo realno je porastao za 7 posto.

(Izvor: AA)

Komentari