Očitovanje na deziformacije “velikog političara” VD direktora Emira Kremića

Obzirom da se nastavlja  kampanja i širenje deziformacija od strane “velikog političara”,  Emira Kremića  vršioca dužnosti  direktora Federalnog Zavoda za statistiku, koje se odnose  na to da ja zastupam interese direktora Agencije Velimira Jukića u “navodnim protivpravnim aktivnostima” i da skrećem pažnju sa  implementacije odluke Centralne izborne komisije u vezi toga koji se popis stanovništva treba primjeniti u implementaciji izbora u FBiH,  iznosim svoje stavove o tim navodima.

Ja kao zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, nemam nadležnost, niti ovlaštenje da mogu uticati na odluku Centralne izborne komisije BiH niti organe vlasti u implementaciji izbornih rezultata, odnosno koji će se popis stanovništva primjeniti, popis stanovništva iz 1991 godine ili popis stanovništva iz 2013 godine. To je u isključivoj nadležnosti Vijeća Ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH ili eventualno može biti nadležan u slučaju spora Ustavni sud BiH ili Ured visokog predstavnika BiH (OHR).   Ovde imamo situaciju da jedan “karijerista” pokušava da izgradi svoju političku karijeru na “nebuloznim izjavama i lažima”  da bi  “napokon” dobio  mandat direktora Zavoda, koji mu obećavaju već tri zadnje godine. Već ranije sam dostavio svoj stav o zadnjem Izvještaju Međunarodnog monitoring tima za popis iz 2013 godine, a to je da sve preporuke iz ovog izvještaja i svih predhodnih imaju samo pravni uticaj na navedeni popis ( iz 2013 godine) a ni u kom slučaju nemaju niti mogu imati uticaj na budući popis stanovništva. Budući popis se uređuje novim zakonom i novom metodologijom o popisu stanovništva.

Kao pravnik i patriota koji u svakom pogledu želi da štiti interese Države Bosne i Hercegovine i kao legalista koji poštuje postojeće zakone, mogu reći da je pravedno i pravno moguće samo  uzeti popis iz 1991 godine, kao osnov za raspodjelu vlastu u Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir odredbe Ustava Federacije BiH i anekse 7 i 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Znači primjena popisa iz 2013 godine za raspodjelu vlasti je u potpunosti nepravedna i pravno neutemeljena, imajući u obzir gore navedeno i činjenicu da se popis iz 2013 godine koji je objavila Agencija za statistiku BiH a čiju primjenu odbija prihvatiti entitet Republika Srpska i da se u praksi do današnjeg dana “nigdje” ne primjenjuje.  Također slobodno mogu reći da se popis iz 2013 godine odbija primjeniti u  institucijama Bosne i Hercegovine  kod utvrđivanja procenta (konstutivnih naroda i ostalih) u zapošljavanju u državnoj službi i raspodjeli rukovodećih funkcija. Što znači u praksi imamo situaciju da politički predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH ne prihvataju popis iz 2013 godine a istovremeno predstavnici Centralne izborne komisije iz istog entiteta taj isti popis prihvataju kod raspodjele vlasti, odnosno implementacije izbornih rezultata.

Glavno pitanje jeste, ko je odgovoran za ovu situaciju. Odgovorna je ona “politička garniture” koja glasa za zakone i određena rješenja a istovremeno nemaju uvid kakve pravne posljedice mogu prouzrokovati takve odluke. Također odgovorni su i oni političari i ministri koji biraju “politički orijentisane” članove Centralne izborne komisije i sve druge nekopetentne kadrove u mnogim institucijama u Bosni i Hercegovini, koji nakon izbora rade na rušenju države i degradaciji institucija u kojima rade.

Mogu poručiti  “spasiocu popisa iz 2013 godine”, kako je sam sebe definisao u određenim emisijama federalne televizije i drugim medijima, da ne skreće pažnju javnosti od nelegalnog uknjiženja zgrade koja je bila vlasništvo SRBiH i RBiH i da traži reviziju ovog slučaja od strane Visokog tužilačkog vijeća i drugih nadležnih tijela u BiH.  Možda da se krene od toga ko je i kada podnio zahtjev Općini stari grad za “takozvanu legalizaciju”  zgrade, odnosno ko je potpisao taj zahtjev i “gdje je broj protokola od istog”. Dalje koji je “organ” riješio imovinsko pravne odnose o vlasništvu predmetne zgrade i kako je moguće da je bez tog rješenog  predhodnog pitanja uknjižena zgrada u Općinskom sudu u Sarajevu.

Ja nemam namjeru “skretati pažnju sa bilo čega” i rado ću prihvatiti poziv medija, ili bilo koje relevantne institucije za dodatna pojašnjenja po svim tačkama iz gore navedenih informacija.

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH

Komentari