Proslava Dana RS-a: vremena se mijenjaju

Srpski nacionalisti odaju počast osuđenim ratnim zločincima, piše njemački list taz te također bilježi da je „i hrvatski nacionalistički vođa Dragan Čović slavio u Banjoj Luci“.

List Tageszeitung (taz) piše o proslavi Dana Republike Srpske u Banjoj Luci: „Naravno došli su svi koji među nacionalistima imaju status i ime, prije svih Milorad Dodik, jak čovjek, koji poput Vladimira Putina državne dužnosti mijenja jednu za drugom, ali ipak ostaje na vlasti u jednom entitetu koji je nastao na zločinima etničkog čišćenja.

Oni su odali počast osnivačima „Republike”, koje je UN-ov Tribunal u Hagu osudio za ratne zločine. Nijedna riječ žaljenja zbog desetaka tisuća ubijenih građana nesrpske nacionalnosti, masovnih silovanja, formiranja koncentracijskih logora i protjerivanja skoro dva milijuna ljudi.

U Dejtonskom sporazumu su etnička čišćenja čak međunarodno priznata. Politički cilj jugoslavenskih ratova, razbijanje multinacionalnog i multireligijskog društva je skoro uspio. I hrvatski nacionalistički vođa Dragan Čović je slavio u Banjoj Luci, on ima iste ciljeve.

Što su Čović i Del Vechio radili u Banjaluci?

Nazočnost predsjednika HDZ-a BiH Čovića i hrvatskog veleposlanika u BiH Del Vechia na proslavi “Dana RS-a” u Banjaluci izazvala je brojne reakcije. (10.01.2019)

Orden RS-a za nijekanje genocida

Ipak, vremena se mijenjaju. Samo nekoliko tisuća građana je došlo na „proslavu”. Autokracija i nepotizam su previše ugnjetavački, čak i do sada lojalna klijentela traži i nalazi izlaz. Deseci tisuća mladih Srba su napustili zemlju i otišli u smjeru zapadne demokracije”, piše Tageszeitung.

Neustavna proslava

O proslavi Dana Republike Srpske piše i portal euronews. „U Banjoj Luci su Srbi slavili „nacionalni praznik”. Riječ je o državnom prazniku Republike Srpske koji nije u skladu s Ustavom. Ipak, on se proslavlja svake godine 9. siječnja što posebice ljuti bosanske muslimane. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjasnio se povodom sporne proslave ponovo protiv države BiH. „Srbi se nikada nisu identificirali s BiH”, rekao je Dodik”, prenosi euronews.

Izvor :DW

Komentari